Evo koga će Joe Biden imenovati su svoj ekonomski savjet

Različitosti
Izabrani američki predsjednik Joe Biden formirao je i jučer predstavio svoj ekonomski tim, a analitičari ističu činjenicu da žene preuzimaju glavnu riječ u oblikovanju američke ekonomske politike u naredne četiri godine.

Uz već nominiranu Janet Yellen koja preuzima ministarstvo financija, vijećem ekonomskih savjetnika predsjedat će Cecilia Rouse, ekonomistica sa sveučilišta Princeton. Podsjetimo, vijeće ekonomskih savjetnika je de facto predsjednički think-tank za ekonomska pitanja. „Ovaj se posao sastoji od savjetovanja predsjednika kako da obnovi i oživi naše gospodarstvo. Planiranje poštenije ekonomije, temeljeno na činjenicama i dolakzima, počinje sada“, izjavila je Rouse.

Članovi tog vijeća bit će ekonomisti Heather Boushey i Jared Bernstein dok je Neera Tanden, izvršna direktorica liberalnog think-tanka Centar za američki napredak prihvatila ponudu da vodi Ured za proračun.

Bidenove nominacije pokazuju da je spreman održati obećanje o povećanju spolne i rasne različitosti na najvišim razinama savezne vlade. Tako će Cecilia Rouse biti prva Afroamerikanka koja će predsjedati vijećem ekonomskih savjetnika. Isto vrijedi i za Neeru Tanden dok je Yellen prva žena na čelu američke riznice.

Do zaključenja broja očekivala se i nominacija Briana Deesea, visokopozicioniranog direktora u investicijskom divu BlackRock, za predsjednika Nacionalnog ekonomskog vijeća. Izbor ekonomskih savjetnika sugerira i da je Biden dao prednost ekonomskim stručnjacima koji politički pripadaju lijevom centru.

Heather Boushey specijalizirana je za pitanja nejednakosti prihoda dok je Jared Bernstein bio Bidenov glavni ekonomist dok je obnašao dužnost potpredsjednika u mandatu Baracka Obame. „Ovo je tim koji će donijeti brzo ekonomsko olakšanje američkom narodu tijekom ove ekonomske krize i pomoći u izgradnji naše ekonomije da bi bila bolja nego ikada“, istaknuo je novi amerčki predsjednik u priopćenju. Sve nominirane treba još potvrditi Kongres, a najviše izgleda da bude odbijena ima Neera Tanden.

Dijelu republikanaca nije prihvatljiva zbog svojih medijskih istupa, dok dio lijevo-liberalnih demokrata smatra da su njezini politički stavovi previše centristički. Međutim, Richard Trumka, predsjednik sindikata AFL-CIO, ističe za Financial Times kako Tanden shvaća kako „povezati politike i programe“ za pitanja koja brinu radničke obitelji.

U prvom javnom istupu nakon nominacije Tanden je izjavila kako je kao dijete ovisila o socijalnom stambenom zbrinjavanju i pomoći u hrani. „Sada sam nominirana kako bih pomogla osigurati da su ti programi sigurni i osigurati da obitelji kao ona iz koje sam potekla žive dostojanstveno“, istaknula je Tanden.

Najmanje problema u procesu kongresnog odobrenja trebala bi imati Janet Yellen s obzirom da su i mnogi republikanci najavili da će je podržati. „Janet Yellen demonstrirala je svoj intelekt, sposobnost predviđanja i neovisnost tijekom financijske krize, kao i tijekom mandata predsjednice Feda“, izjavio je Patrick McHenry, vodeći republikanski član odbora za financijske usluge Zastupničkog doma. „Smatram da je važno da imamo osobe s kredibilitetom i iskustvom na najvišim razinama vlasti“, dodao je McHenry. Lael Brainard, jedna od guvernerki Feda, ocijenila je kako se Yellen prometnula u glavnog kandidata za vođenje ministarstva financija jer je među ostalim kandidatima bila najprihvatljivija lijevom krilu Demokratske stranke. Janet Yellen u ponedjeljak se obratila javnosti pozivom na suočavanje s najvećim izazovima koji muče Ameriku.

„Kako bi se oporavili, moramo obnoviti američki san – društvo gdje svaka osoba može ostvariti svoje potencijale i imati još veće snove za svoju djecu“, istaknula je Yellen preko Twittera. Joe Biden još nije izabrao kandidate za preostala mjesta u administraciji bitna za ekonomsku politiku. Tako je još nepoznato tko će biti novi američki trgovinski predstavnik, zatim ministar trgovine, tko preuzima resor rada, a tko prometa, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments