Home TribinaAnalize Evo kakvo je bilo poslovno raspoloženje u Hrvatskoj

Evo kakvo je bilo poslovno raspoloženje u Hrvatskoj

by Energypress.net

RBA analiza

Prema podacima HNB-a, pokazatelji poslovnog optimizma u rujnu uz indeks pouzdanja potrošača u Hrvatskoj zabilježili su mješovite izvedbe u odnosu na prethodni mjesec. Indeks poslovnog optimizma u građevini te Indeks pouzdanja potrošača zabilježili su pad na mjesečnoj razini dok su pokazatelji poslovnog optimizma u industriji, trgovini i uslugama zabilježili rast na mjesečnoj razini.

Najveći mjesečni rast indeksa poslovnog optimizma zabilježen je u djelatnosti trgovine (112,8 boda u odnosu na 111,5 bodova) koji je u rujnu dosegnuo najveću razinu još od studenog 2019. Obzirom na činjenicu da se uz nastavak mjera očuvanja radnih mjesta u pogođenim djelatnostima i povoljnu epidemiološku situaciju, ovogodišnja turistička sezona pokazala izuzetno uspješnom, rast poslovnog optimizma u području usluga ne iznenađuje. Osim poslovnog optimizma u djelatnosti usluga, rast na mjesečnoj razini u rujnu zabilježila je i djelatnost Industrije (+0,4 boda) potvrđujući kako je industrijska proizvodnja jedna od grana koja se pokazala otpornijom tijekom krize Covid-19.

Poslovni optimizam u građevinarstvu pao je za 0,8 bodova u rujnu u odnosu na prethodni mjesec što bi se moglo obrazložiti rastom cijena građevinskog materijala i nedostatkom kvalificirane radne snage što uz sve veću potražnju na tržištu može dovesti do kašnjenja u završetku građevinskih radova. Međutim, u nastavku godine očekujemo rast poslovnog optimizma u građevinarstvu koji će biti podržan investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i očekivanim nastavkom povoljnih trendova u segmentu stanogradnje te nužnom obnovom potresom pogođenih područja.

Na godišnjoj razini zabilježen je rast svih pokazatelja poslovnog optimizma u rujnu, ali i u odnosu na prosjek prvih osam mjeseci od čega pokazatelji poslovnog optimizma u uslugama i trgovini i dalje bilježi najveću stopu rasta.

Očekujemo da će i u nastavku godine, unatoč ponovnom porastu neizvjesnosti, poslovni optimizam poduzetnika ostati oko trenutnih razina podržan oporavkom domaćeg kao i globalnog gospodarstva, a posebno europodručja.

Related Posts