Evo kako izgledaju današnji odnosi Njemačke i Rusije

Ministri vanjskih poslova Rusije i Njemačke, Sergej Lavrov i Frank-Walter Steinmeier, iskusni su diplomati i imaju vrlo dobar odnos. No, trenutno odnos Rusije i Njemačke i nije baš najbolji.

„Moj kolega i dobar prijatelj, Frank-Walter Steinmeier“ – tako njemačkog ministra naziva šef ruske diplomacije Sergej Lavrov na sastanku u ruskom Jekaterinburgu. Ali već u sljedećoj rečenici postaje jasno da na političkoj razini Njemačka u ovom trenutku i nije baš veliki prijatelj Rusije: “Ovakvi sastanci predstavnika naših dviju zemalja su dobri za stvaranje povjerenja i međusobnog razumijevanja. Upravo danas je to važno jer su njemačko-ruski odnosi komplicirani, kompliciraniji nego ikada od ponovnog njemačkog ujedinjenja.“

Steinmeier nije imao razumijevanja za akciju sirijske i ruske vojske u Halepu. Tamo je trenutno na snazi svojevrsno mini-primirje, svaki dan se po tri sata ne vode borbe. Rusija je osim toga organizirala četiri koridora za bijeg stanovništva. Steinmeier je na sastanku u Rusiji naglasio kako mu je to sve – premalo: “Rusija snosi posebnu odgovornost upravo za zbivanja u Halepu kad se radi o primirju i dostavi humanitarne pomoći. Stanje u Halepu je za ljude neizdrživo. Mislim da bi oružje moralo ušutjeti kako bismo mogli opskrbiti stanovništvo najpotrebnijim stvarima.” Taj apel očito nije naišao na plodno tlo. Steinmeier od svog ruskog kolege nije uspio dobiti nikakva obećanja o potpunom primirju. “Frank-Walter je govorio o trosatnom primirju i upozorio da to nije dovoljno. Naravno da nije dovoljno. Ali mi smo se već ranije, u dogovoru s Amerikancima, pridržavali 48-satnog i 72-satnog primirja. A to su onda teroristi iskoristili kako bi povećali broj boraca u svojim redovima na 7.000 ljudi“, odgovorio je Lavrov, a donosi DW.de.

Jedinstva između Lavrova i Steinmeiera nije bilo ni po pitanju ukrajinskog konflikta. Steinmeier je govorio o razočaravajućoj situaciji u Donbasu. U toj regiji nije niti sigurno, a niti se pridržava političkog plana, naglasio je. Na ruske optužbe o tome da je ukrajinsko Ministarstvo obrane planiralo terorističke akcije na Krimu Steinmeier je odgovorio da postoje dvije posve oprečne verzije te priče. Zatražio je daljnju istragu – i od ruske i od ukrajinske strane. Lavrov je na to odmah reagirao: “Osim dokaza koje smo prezentirali na televiziji, mi imamo i dodatni dokazni materijal. On jasno pokazuje da je od strane ukrajinskog Ministarstva dugoročno bio planiran čin sabotaže. Cilj je bila destabilizacija stanja na Krimu. Spremni smo predati te dokaze i našim zapadnim partnerima. Ukoliko oni ubuduće žele spriječiti takve stvari, onda moraju izvršiti pritisak na Kijev.“ Bez obzira na trenutno kompliciranu situaciju oko konflikata, i Lavrov i Steinmeier su izrazili i jednu zajedničku nadu: da će se rusko-njemački odnosi uskoro popraviti. Njemačka je za Rusiju ključni partner, rekao je Lavrov.

You may also like