Evo kako izgleda američka kampanja

Upala pluća Hillary Clinton ukazala je na problem na koji američki birači rijetko obraćaju pažnju: dugi dani, malo sna, putovanja s jednog kraja zemlje na drugi, loša hrana i ljubljenje dječice siguran su recept za bolesti predsjedničkih kandidata i njihovih suradnika.

Izbjegavanje bakterija i virusa gotovo je nemoguća misija za ljude koji mjesece provode zatvoreni u autobusima i zrakoplovima. Brooke Buchanan, glasnogovornica republikanskog predsjedničkog kandidata 2008. senatora Johna McCaina, sjeća se kako je tijekom kampanje završila na hitnoj u Južnoj Karolini. Imala je upalu dišnih puteva i upalu uha. “Idući dan sam bila ponovo na putu, puna antibiotika”, rekla je.

Pristaše Hillary Clinton zabrinuli su se da će njezina upala pluća potaknuti teorije zavjere o njezinu zdravlju, ali politički veterani iz obje strane kažu da su bolesti standardan dio života u kampanji.

Alice Stewart, savjetnica bivšeg kandidata za republikansku nominaciju Teda Cruza, pamti napade kašlja na njegovim tiskovnim konferencijama koje je morala snimati za potrebe kampanje. Cruzov zrakoplov nazvala je “letećom Petrijevom zdjelicom”. “Morate to nekako izdržati. Kad ste na putu, ne možete otići kući”, rekla je Stewart.

Steven Simpson, pulmolog na sveučilištu u Kanzasu, naglašava da su kandidati posebno ranjivi na bolesti. “Prosječan pacijent si uzme nekoliko dana ili tjedan odmora prije nego što se potpuno vrati svojim obavezama. Ali kako ćete to reći predsjedničkom kandidatu”, rekao je.

Sadašnji predsjednik Barack Obama teško se prehladio uoči demokratske konvencije u kolovozu 2008. godine. Na video isječcima vidi se kako kiše za govornicom. “Svaki kandidat ili suradnik u kampanji razboli se prije ili kasnije. Pokušavate s nadomjescima vitamina C ili uhvatiti nešto više sna, ali to je unaprijed izgubljena bitka”, rekao je bivši Obamin savjetnik Dan Pfeiffer.

Obamin protivnik iz 2008. John McCain putovao je ponekad s prijateljem koji je liječnik. “Mislim da je rad u kampanji najbliže što ćete doći putovanju s Elvisom kada je u pitanju broj tableta koje kruže uokolo”, rekao je voditelj McCainove kampanje Steve Schmidt. “Uvijek je negdje torbetina sa svim mogućim zamislivim vrstama antibiotika i lijekova za prehlade. Što god je postojalo, mi smo imali”, rekao je.

Republikanski predsjednički kandidat razvio je respiratornu infekciju par dana uoči govora na republikanskoj konvenciji 2012. u Tampi. “Umirao sam od straha da neće moći govoriti”, rekao je njegov tadašnji savjetnik Stuart Stevens. “Liječnici kažu ‘odmorite se’, ali tko ima vremena za to”.

Stevens je i sam kasnije obolio od upale pluća. Nezdrava hrana još je jedan rizik u kampanji. Jede se nabrzinu, s nogu, a skupovi, sajmovi koje kandidati posjećuju puni su ‘fast fooda’.

Romney, koji se natjecao za predsjednika i 2008. godine, znao je micati topljeni sir s pizze ili guliti kožu s prženih pilića kako bi smanjio unos masti, rekao je njegov bivši glasnogovornik Ryan Williams. “Većina operativaca u kampanji na kraju ima tri do pet kilograma više nego na početku”, kaže Williams.

Donald Trump je poznati bakteriofob i nema dokaza da se razbolio iako mu je kampanja duga, ali je zato ponosni konzument nezdrave hrane. Nedavno je čak objavio i fotografiju s kantom Kentucky Fried Chickena pored sebe.

Piletinom se hranio i republikanski kandidat Bob Dole 1996., ali je uspio ostati zdrav do kraja kampanje. “Većina nas oko njega se razboljela, ali on je ostao neokrznut”, rekao je njegov tadašnji glasnogovornik Nelson Warfield. Ipak, Dole je imao jedan drugi nezgodan posrtaj. Doslovno. Pao je s pozornice tijekom skupa u Kaliforniji i dobro se natukao.

You may also like