Evo kada će se sastati Trump i Putin

Predsjednici Sjedinjenih Država i Rusije, Donald Trump i Vladimir Putin, sastat će se 16. srpnja u Helsinkiju, objavili su u četvrtak Kremlj i Bijela kuća, odredivši datum i mjesto dogovorenog susreta.
“Dvojica čelnika razmotrit će odnose između Sjedinjenih Država i Rusije te niz pitanja nacionalne sigurnosti”, navodi Bijela kuća u priopćenju. Trump je izjavio u srijedu da će se sastanak vjerojatno održati nakon summita NATO-a, predviđenog za 11. i 12. srpnja, a da je moguće mjesto održavanja finska prijestolnica. Moskva i Washington istodobno su objavili datum i mjesto održavanja sastanka.

Dvije zemlje dogovorile su se u srijedu da će uskoro održati sastanak na vrhu. Savjetnik ruskog predsjednika za vanjsku politiku Jurij Ušakov rekao je nakon sastanka Putina s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom u Kremlju da će se summit održati u trećoj zemlji te da je za pripremu sastanka potrebno nekoliko tjedana.

Trump i Putin susreli su se dvaput ranije na rubu međunarodnih skupova. Njihov summit mogao bi razdražiti američke saveznike koji žele izolirati Putina, poput Britanije. Vjerojatno neće biti dobro primljeno ni među kritičarima koji dovode u pitanje Trumpovu predanost NATO-u i koje brinu njegovo trvenje s dugogodišnjim saveznicima poput Kanade i Njemačke oko trgovine.

Trump već dugo izražava želju za boljim odnosima s Moskvom čak dok Washington pojačava sankcije Rusiji. Problem u odnosima s Rusijom otkako je Trump preuzeo dužnost u siječnju prošle godine je i zaključak američkih obavještajnih služba da se Moskva nastojala miješati u predsjedničku kampanju 2016. u Trumpovu korist.

Bolton je rekao novinarima u Moskvi kako očekuje da će rusko miješanje u američku politiku biti tema na summitu. On je kazao kako ne isključuje da će Trump razgovarati o tome da se Rusija ponovno pridruži skupini sedam industrijaliziranih zemalja kako bi opet postala G8. “Puno predsjednikovih kritičara pokušalo je politički profitirati na teorijama i pretpostavkama koje su se pokazale posve pogrešnima. Mislim da je predsjednik odlučio da je unatoč političkoj galami u SAD-u izravna komunikacija između njega i predsjednika Putina u interesu Sjedinjenih Država”, rekao je.

Trump je čestitao u ožujku Putinu telefonom ponovni izbor za predsjednika s golemom većinom i rekao kako bi se njih dvojica trebala uskoro sastati. Otada već ionako loši odnosi između Washingtona i Moskve su se još pogoršali zbog sukoba u Siriji i trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji što je izazvalo protjerivanja velikog broja diplomata u obje zemlje. Washington i Moskva se spore i oko Ukrajine i optužbi za rusko miješanje u izbore 2016, što Rusija niječe.

You may also like