Evo kada će se održati sastanak Trumpa i Kima

Prvi sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una održat će se u utorak 12. lipnja u 9 sati ujutro po lokalnom vremenu u Singapuru, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća.
“Aktivno se pripremamo za summit”, rekla je Sarah Sanders, glasnogovornica Donalda Trumpa.

Do objave točnog vremena sastanka došlo je tri dana nakon što je Trump ugostio visoku sjevernokorejsku delegaciju u Bijeloj kući, koja mu je predala Kimovo pismo.

Upitana o sadržaju pisma, Sanders je odbila ući u pojedinosti, ali je dodala da stvari idu u dobrom smjeru i da je postignut “značajan napredak”.

“Mogu vam reći da predsjednik dobiva redovite dnevne informacije o Sjevernoj Koreji od njegovog tima za nacionalnu sigurnost”, rekla je.

“Mogu vam također reći da će se sastanak održati 12. lipnja u 9 sati po singapurskom vremenu” (01.00 GMT), kazala je glasnogovornica.

Sjedinjene Države uz potporu još šest zemalja zatražile su u ponedjeljak isključivanje Venezuele iz Organizacije američkih država (OAS), optužujući tu zemlju da odstupa od demokratskih pravila.

Na godišnjoj generalnoj skupštini OAS-a američki državni tajnik Mike Pompeo iznio je američki zahtjev, rekavši da Venezuela na neustavan način krši demokratski poredak.

U Venezueli su 20. svibnja održani predsjednički izbori na kojima je pobijedio dotadašnji šef države Nicolas Maduro, a koje su Sjedinjene Države ocijenile kao “farsu”.

Pompeo je rekao da želi poslati snažnu poruku Madurovom režimu: “Samo pravi izbori omogućit će vašoj vladi da bude uključena u zajednicu država”.

Nacrt rezolucije koji su predstavile SAD, Kanada, Meksiko, Brazil, Čile, Argentina i Peru traži također od članica organizacije da ne priznaju rezultate izbora u Venezueli.

Organizacija američkih država ima 35 članica koje je Pompeo pozvao da se priključe američkoj kampanji ekonomskih sankcija protiv Caracasa.

Američki demokratski senatori uputili su u ponedjeljak pismo predsjedniku Donaldu Trumpu u kojemu ga pozivaju da nastavi strogu politiku prema Pjongjangu kako ne bi propustio “povijesnu priliku” i potiču ga da mu ne ublažava sankcije prije nego pristane na potpunu denuklearizaciju, u protivnom će Kongres reagirati.

Ističući da podupiru susret na vrhu i zalažu se za njegov uspjeh, sedam utjecajnih senatora demokratske manjine upozorili su ipak Donalda Trumpa da ne potpisuje ugovor po svaku cijenu i pozvali ga da surađuje s Kongresom prije povijesnog susreta sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom planiranog 12. lipnja u Singapuru.

“Što smo bliže summitu koji bi mogao biti povijesni, bojim se da predsjednik nema pravu strategiju za Sjevernu Koreju i da bi mogao propustiti možda povijesnu priliku, dovodeći u opasnost našu i sigurnost naših saveznika”, rekao je na telefonskoj konferenciji jedan od potpisnika pisma, senator Bob Menendez, najviši demokratski dužnosnik u vanjskopolitičkom odboru Senata.

“Nadamo se da će predsjednik uspjeti u traženju mira. Doista se nadamo da će postići trajan i čvrst dogovor. No predsjednik mora biti spreman napustiti pregovarački stol ako ne bude moguć dobar dogovor i mora biti spreman izdvojiti vrijeme za pripremu dobrog dogovora”, dodao je čelnik demokratskih senatora Chuck Schumer.

Demokratski senatori u svom pismu ističu da će “svaki dogovor kojim bi se prešutno ili izrijekom ublažile sankcije Sjevernoj Koreji u zamjenu za bilo što što nije ispunjenje njezine obveze uništenja nuklearnog i balističkog arsenala koje će biti podložno provjeri, biti loš dogovor”. Njihov prvi zahtjev je uništenje “svog nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja Sjeverne Koreje”.

Demokrati pozivaju Bijelu kuću da “surađuje s Kongresom tijekom čitavog diplomatskog procesa”. No ako Trumpova administracija potpiše nekvalitetan dogovor, republikanski i demokratski zastupnici spremno će djelovati, želi vjerovati Chuck Schumer.

“Predsjednik raspolaže širokim rasponom mogućnosti u vezi sa sankcijama, ali Kongres uvijek može odobriti obvezne sankcije ili donijeti zakone kojima će spriječiti predsjednika da iskoristi svoje ovlasti i ukine ih”, zaključio je.

You may also like