Evo kada bi Njemačka mogla ostati bez plina

Analiza Bloomberga

Rezerve prirodnog plina u Njemačkoj možda se i pune brže od uobičajenog tempa, no najveće europsko gospodarstvo i dalje muku muči kako bi osiguralo dovoljno ovog energenta za prezimljavanje.

Naime, čak i kada bi se realizirao plan punjenja skladišta plina do 95 posto kapaciteta do studenoga, kako upozorava Klaus Müller, predsjednik Savezne Mrežne agencije, njemačkog energetskog regulatora, to bi bilo dostatno za pokrivanje grijanja, industrijskih i energetskih potreba za samo dva i pol mjeseca. Inače, skladišta su trenutno na 77 posto popunjenosti, gdje su trebala biti tek kroz dva tjedna.

Njemačka izrazito ovisi o ruskom plinu, a nakon što je Moskva dramatično smanjila isporuke kroz plinovod Sjeverni tok, užurbano radi sve kako bi napunila svoja skladišta. Inače, taj potez Moskve izazvao je europsku energetsku krizu bez presedana, a sve ukazuje na to da će se ona i iduće godine nastaviti. Njemačke vlasti stoga su već pozvale na smanjenje potrošnje, upozorile na mogućnost redukcija, a ovoga tjedna predstavile i namet na korištenje plina.

S obzirom na rizik od hladnije od uobičajene jeseni i mogućih daljnjih poremećaja u opskrbi, cilj da se do listopada zapuni 85 posto skladišnih kapaciteta mogao bi biti izazovan, istaknuo je Müller. Dodao je kako bi se cilj popunjenosti skladišnih kapaciteta na 95 posto do studenog mogao “teško ostvariti” jer je nekim skladištima potrebno više vremena za punjenje.

Ruski plin Sjevernim tokom trenutno teče na oko 20 posto kapaciteta. Takvo je stanje Berlin nagnalo na upozorenja da bi se Moskva mogla odlučiti u potpunosti zavrnuti slavinu kao odmazdu zbog sankcija uvedenih Rusiji zbog njezine agresije na Ukrajinu.

Njemački regulator pak analizira kako odrediti prioritete za snabdijevanje industrija ključnih za gospodarstvo, a u obradi prijedloga za različite scenarije za listopad pomaže mu i digitalna platforma.

Međutim, industrija ne može računati na to da će biti definiran fiksni redoslijed kompanija koje bi bile isključene s plinske mreže u slučaju nestašica, donosi Bloomberg Adria.

You may also like