Evergrande nikad bliži bankrotu

Nepodmirenje dugova

Ovaj tjedan donio je novi nastavak sage o kineskom nekretninskom divu Evergrandeu koji dugo balansira na rubu bankrota. Niti nakon 30 dana počeka neki od offshore imatelja obveznica nisu primili ugovoreni kupon čime je Evergrande korak bliže formalnom bankrotu, prenosi Reuters.

Prošlog mjeseca kineskoj grupaciji na naplatu je došlo 82 milijuna dolara kamata čije nepodmirenje bi posljedično izazvalo ‘default’ 19 milijardi dolara vrijednih obveznica i lansiralo Evergrande na vrh kineske neslavne ljestvice najvećih bankrota.

Prvi u Kini, ujedno bi bio i drugi najveći bankrot na rastućim tržištima nakon venezuelanske naftne kompanije PDVSA.

Potresi u kineskom nekretninskom sektoru proteklu godinu već su srušili desetak manjih developera, a isto dugo prijeti Evergrandeu, nekad najvećem nekretninskom developeru s više od 1300 nekretninskih projekata, 163.000 zaposlenika i 300 milijardi dolara duga.

Usporavanje rasta ponukalo je diverzifikaciju portfelja u druga poslovanja poput osiguranja, flaširane vode, nogometa i električnih automobila.

Ulagače su u proteklih nekoliko mjeseci umirile opetovane poruke kineskih vlasti da se problemi grupe mogu ograničiti što su popratile mjere za veću likvidnost bankarskog sektora i planovi kompanije da situaciju pregrmi restrukturiranjem stranih dugova.

”Tržište već ima određena očekivanja o ovom (neplaćanju). Samo je čekalo kada će se to dogoditi”, rekao je Reutersu strateg Kenny Ng u Everbright Sun Hung Securitiesu.

“U isto vrijeme ulagači promatraju razvoj situacije u Evergrandeu što uključuje hoće li grupa ići u smjeru restrukturiranja duga ili plana otplate kreditora”, rekao je. Evergrande je u ponedjeljak objavio uspostavu odbora za upravljanje rizicima u kojem sjede državni dužnosnici kako bi pomogli u “ublažavanju i eliminiranju budućih rizika”.

Objava je došla nakon priopćenja kompanije da kreditori zahtijevaju 260 milijuna dolara isplate te da Evergrande ne može garantirati sredstva za otplatu duga.

Unatoč višemjesečnoj krizi problemi prezadužene kompanije nisu se prelili na druge sektore u Kini. Analitičari smatraju da podrška vlasti i činjenica da su tržišta upoznata s razvojem situacije dovela do toga da se vjerojatno problemi neće široko osjetiti.

Osnovan 1996., Evergrande je utjelovio eru nesputanog zaduživanja i gradnje, no taj poslovni model potopile su stotine novih pravila napisanih da ograniče manično zaduživanje developera i omoguće pristupačno stanovanje.

Posljedično, Evergrande je postao samo jedan od mnogih developera koji se našao u škarama nelikvidnosti što je dovelo do neispunjavanja obveza prema stranim kreditorima i rezanjem kreditnog rejtinga.

Prije više od godinu dana, u rujnu 2020., u medije je iscurilo pismo kojim nekretninski div moli kineske vlasti za podršku (sada napuštenom) zaobilaznom uvrštenju na burzu. U lipnju je kompanija objavila da na vrijeme nije podmirila komercijalne papire da bi u srpnju sud zamrznuo 20 milijuna dolara depozita na zahtjev banke.

U kolovozu je objavljen zastoj razvoja nekih projekata zbog neplaćanja dobavljača, a u rujnu je Evergrande zatražio produljenje dospijeća za dio duga. Obveze Evergrandea iznosile su krajem lipnja oko 2 posto BDP-a Kine, piše Poslovni dnevnik.

You may also like