EUslavija – strah ključnih ljudi nakon Brexita

S odlaskom Velike Britanije iz EU sve je više onih koji se pribojavaju ‘Balkanskog sindroma‘. Ti strahovi imaju svoje ishodište, a to je činjenica da bi se EU uvijek mogla lako rascjepkati na nekoliko zaokruženih dijelova koji bi stremili ka zajedničkim ciljevima.

„Club Med“ u kojemu su zemlje okupljene oko Francuske, Višegradska skupina u kojoj su zemlje od Baltika do Jadrana te do Crnog mora i skupina sjevernih zemalja okupljenih oko Njemačke. To su tri velike frakcije unutar EU koje bi lako svoje suvereni početak mogle zasnovati na ruševinama EU.

Ovaj osjećaj se još snažnije zapaža ako prihvatimo činjenicu da zemlje članice EU poput pobunjene vojske ignoriraju pozive na odgovornost iz Brisela. Neki Euro-centristi u strahu od raspadanja Unije pozivaju na daljnje umanjenje suvereniteta država članica u korist središnjih institucija EU u nadi da će tako onemogućiti suverenistima da odcijepe svoje blokove država ili same države.

Ovaj stav je baziran i na činjenici da se Velika Britanija lako odlučila na odcjepljenje zato što je bila najslabije integrirana u zajedničko tržište EU.

 

You may also like

0 comments