Eurozona želi zastupnika u MMF-u

Europska komisija predložila je u srijedu da zemlje eurozone u idućih 10 godina uspostave zajedničko predstavništvo u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) radi većeg utjecaja u tom međunarodnom zajmodavcu.

Zemlje eurozone, njih 19, drže ukupno 23 posto udjela u MMF_u ali često nastupaju odvojeno pa je njihov utjecaj manji od onog SAD-a čiji udio u međunarodnom zajmodavcu iznosi 17,7 posto ali ima jednog predstavnika. “Devetnaest zemalja članica eurozone raspoređeno je u šest zastupništava a EU u sedam. Ta su zastupništva važna jer zemlje koje predstavljaju moraju dogovoriti zajedničku poziciju”, obrazlaže Komisija svoj prijedlog. “Zbog aktualne institucionalne strukture eurozona ne nastupa jedinstveno i njezin je utjecaj manji no što bi objektivno mogao biti”, ističu u Bruxellesu.

Članice eurozone trenutno su raspršene u više zastupništava pri MMF-u a zajedničko bi zastupništvo mogle formirati do 2025. godine. Njegov bi predstavnik bio izvršni direktor u odboru MMF-a koje obuhvaća ukupno 24 direktora-predstavnika. “Komisija predlaže da na ministarskoj razini u MMF-u eurozonu zastupa predsjednik eurogrupe”, stoji u priopćenju Komisije. “Nakon formiranja jednog ili više zastupništava koje bi činile samo zemlje članice eurozone, to bi područje u MMF-ovom izvršnom odboru predstavljao izvršni direktor nekog od tih zastupništava”, predlažu u Bruxellesu.

You may also like