Eurozona se oporavlja, ostali teže

Bruxelles – Zamah gospodarstva eurozone daje sve veći doprinos poboljšanju globalnih izgleda za gospodarski rast, signalizirao je u ponedjeljak najnoviji pokazatelj gospodarskih kretanja Organizacije zemalja za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

OECD-ov pokazatelj, osmišljen kako bi otkrio promjene u gospodarskim trendovima, signalizirao je u siječnju “pozitivne promjene u tempu rasta u eurozoni i stabilan rast u većini ostalih gospodarstava i OECD-u u cjelini”. Pritom je odgovarajući pokazatelj za eurozonu u cjelini, iskazan kao indeks u kojem 100 bodova predstavlja dugoročni prosjek, uvećan u siječnju na 100,7 bodova, sa 100,6 bodova koliko je iznosio u prosincu.

Što se tiče indeksa najvećih gospodarstava 19-člane eurozone, za Njemačku je odgovarajući indeks porastao na 99,7 bodova, s prijašnjih 99,6 bodova, dok je u Francuskoj, drugom gospodarstvu eurozone, dosegnuo 100,6 bodova, nakon prosinačkih 100,5 bodova. Uvećana je i njegova vrijednost za Italiju, treće gospodarstvo eurozone, sa 101,0 na 101,2 boda. Porastao je i indeks na razini OECD-a u cjelini, skupine koju većinom čine bogata gospodarstva, na 100,4 boda, sa 100,3 boda iz prošlomjesečnog izvješća.

Indeksi za SAD i Japan ostali su pak u siječnju nepromijenjeni u odnosu na prosinac, na 100,2 boda odnosno 99,8 bodova. Među velikim gospodarstvima svijeta koja nisu u skupini OECD-a, za Kinu je odgovarajući indeks uvećan na 99,1 bod, sa 99 bodova. Blago su povećani i indeksi za Brazil i Indiju, dok je indeks za Rusiju smanjen na 99,3 boda, s 99,5 bodova iz prošlomjesečnog izvješća, objavio je OECD.

You may also like