Eurostat: Uteg rastu ostaju cijene energenata

Hrvatska je u listopadu uz još pet članica Europske unije zabilježila pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini, premda dodatno ublaženim u usporedbi s prethodnim mjesecom i godinom ranije, dok je u EU i u eurozoni godišnja inflacija blago ojačala, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

U Hrvatskoj su u listopadu 2016. godine potrošačke cijene mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) na godišnjoj razini smanjene za 0,3 posto, pokazalo je najnovije izvješće. Time je njihov pad dodatno ublažen u usporedbi s prethodnim mjesecom kada su pale 0,7 posto. U listopadu prošle godine njihov pad je iznosio 0,5 posto.

Hrvatska se u listopadu nalazila među ukupno šest zemalja članica s padom cijena na godišnjoj razini. Najizrazitiji pad cijena pritom je zabilježen u Bugarskoj i na Cipru, od jedan posto, dok je najblaži pad imala Italija, od 0,1 posto.

Najviše su pak na godišnjoj razini porasle potrošačke cijene u Belgiji i Austriji, za 1,9 odnosno 1,4 posto. U usporedbi s rujnom 2016. godine godišnja stopa inflacije smanjila se u šest članica, u jednoj je stagnirala, dok je u 21 članici porasla, navodi se u Eurostatovu priopćenju.

Na razini EU-a u cjelini potrošačke su cijene mjerene HICP-om u listopadu porasle za 0,5 posto na godišnjoj razini, dodatno blago ubrzavši u usporedbi s rujanskih 0,4 posto. Inflacija je u EU u pozitivnom području od lipnja ove godine, kada je iznosila mršavih 0,1 posto, nakon čega je iz mjeseca u mjesec uvećavana za desetinu postotnog boda.

U listopadu 2015. godine godišnja stopa inflacije u 28-članom EU iznosila je nula posto. I 19-člana eurozona bilježi sličan trend. Potrošačke su cijene u listopadu porasle za 0,5 posto na godišnjoj razini, kao što je EUROSTAT i procijenio pokraj prošlog mjeseca. Time je blago ubrzala u usporedbi s rujanskih 0,4 posto i u odnosu na 0,1 posto u listopadu lani.

Temeljna inflacija, koja isključuje utjecaj oscilacijama podložnih cijena energije, hrane, alkoholnih pića i duhana, u eurozoni se pak treći mjesec zaredom zadržala na 0,8 posto. Najveću podršku rastu cijenama ponovo su pružile cijene ugostiteljskih usluga, te cijene najma i duhana, dok im najveći uteg ostaju cijene energenata.

U EU u cjelini potrošačke su cijene mjerene HICP-om na mjesečnoj razini porasle 0,2 posto, kao i u rujnu. U istom postotku porasle su i u eurozoni, usporivši ipak u odnosu na rujan kada su uvećane 0,4 posto. Među zemljama EU najizrazitiji rast cijena zabilježen je u Španjolskoj, od 0,8 posto, a slijede Mađarska i Latvija, s rastom cijena na mjesečnoj razini od po 0,6 posto.

U Hrvatskoj je u listopadu zabilježen rast potrošačkih cijena iskazan HICP-om za 0,1 posto u odnosu na mjesec ranije, kada su porasle 0,2 posto, pokazuje izvješće Eurostata. Pad potrošačkih cijena na mjesečnoj razini zabilježen je u pet zemalja članica EU, a najizrazitiji na Malti i na Cipru, od jedan odnosno 0,9 posto.

You may also like