Eurostat: Stagnacija trgovine na malo u EU

Promet u europskoj trgovini na malo stagnirao je u listopadu u odnosu na prethodni mjesec, budući da su pojačane kupnje motornih goriva i neprehrambenih proizvoda neutralizirale pad prometa u maloprodaji hrane, pića i duhana, izvijestio je u četvrtak Eurostat.

Sezonski prilagođen obujam prometa u trgovini na malo u 28 zemalja Europske unije stagnirao je u listopadu u odnosu na prethodni mjesec kada je prema podacima Eurostata porastao 0,3 posto. Eurozona je u listopadu zabilježila blagi pad prometa od 0,1 posto, nakon istog postotnog pada u prethodnom mjesecu. Među pojedinim kategorijama proizvoda najviše se u EU smanjio promet u maloprodaji hrane, pića i duhana, za 0,5 posto. Protuteža je bio 0,3-postotni rast prometa na benzinskim stanicama i 0,2-postotni rast u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda. Blagi pad u eurozoni rezultat je pak smanjenja prometa u maloprodaji hrane, pića i duhana, za 0,5 posto, te goriva, za 0,4 posto. Među zemljama Europske unije najviše je u listopadu na mjesečnoj razini poskočio promet u maloprodaji u Poljskoj, za 2,1 posto, Estoniji, za dva posto, te Latviji, za 1,4 posto. Najviše je pak smanjen promet u Sloveniji, za 1,1 posto, te Irskoj, Austriji i Velikoj Britaniji, za po 0,7 posto. Podaci za Hrvatsku označeni su kao povjerljivi.

Na godišnjoj je razini obujam prometa u maloprodaji EU28 uvećan u listopadu za 3,1 posto, nakon 3,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. U eurozoni je ukupni promet u maloprodaji u listopadu uvećan 2,5 posto, nakon 2,9-postotnog rasta u rujnu. Pritom je promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, uključujući obuću, namještaj, kompjutorsku opremu, knjige lijekove i ostale proizvode uvećan 4,2 posto. Izrazitije je – za četiri posto – uvećan i promet na benzinskim stanicama. I u eurozoni je najveći rast prometa u maloprodaji zabilježen u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 3,5 posto, dok je promet u maloprodaji motornih goriva uvećan 3,1 posto. Među zemljama članicama EU najviše je na godišnjoj razini porastao promet u maloprodaji u Rumunjskoj, za 12,1 posto, Litvi, za 6,6 posto i Estoniji, za 6,5 posto. Luksemburg je pak zabilježio daleko najveći pad prometa, od 8,2 posto. Slijede Bugarska, s padom prometa za 1,3 posto, Belgija, s 0,7 posto i Finska, s 0,3 posto.

You may also like