EUROSTAT: STAGNACIJA PROIZVOĐAČKIH CIJENA UZ IZUZETAK ENERGETSKOG SEKTORA

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji i eurozoni ponovo su pale u svibnju na mjesečnoj razini nakon što su u prethodnom mjesecu stagnirale, a trend je pratila i Hrvatska, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.
AProizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU i eurozoni smanjene su u svibnju za 0,4 posto u odnosu na travanj kada su stagnirale, pokazuju izračuni Eurostata. Time je europski statistički ured revidirao prvu procjenu njihova kretanja u EU u travnju dok je procjena za eurozonu potvrđena. U svibnju su uteg proizvođačkim cijenama u europskoj industriji bile cijene energije, koje su u svibnju na mjesečnoj razini potonule 1,8 posto u EU, te 1,3 posto u eurozoni.

Najviše su pak na mjesečnoj razini porasle cijene netrajnih potrošačkih roba, za 0,3 posto u EU, te za 0,2 posto u eurozoni. Ako se izuzme energetski sektor, proizvođačke su cijene u industriji EU i eurozone stagnirale, utvrdili su u europskom statističkom uredu. Među zemljama EU najviše su u svibnju na mjesečnoj razini pale proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Grčkoj, za 1,9 posto, te u Litvi, za 1,5 posto, i Nizozemskoj, za jedan posto.

Hrvatska se s padom cijena za 0,6 posto na mjesečnoj razini svrstala uz Francusku a skupinu još čine Bugarska, Češka, Austrija, Poljska i Švedska s padom cijena za 0,5 posto. U travnju su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj porasle 0,4 posto na mjesečnoj razini. Najviše su u svibnju među zemljama EU porasle proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Irskoj, za 1,1 posto, te na Cipru, za 0,8 posto, i u Sloveniji, za 0,4 posto.

Slabiji rast cijena na godišnjoj razini

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU porasle u svibnju za 3,7 posto, nakon 4,8-postotnog skoka u prethodnom mjesecu, izvijestili su iz Eurostata. U eurozoni uvećane su 3,3 posto, u odnosu na 4,3-postotni rast u prethodnom mjesecu. Najviše su u odnosu na prošlogodišnji svibanj porasle cijene energije, za 6,9 posto u EU, te za 5,7 posto u eurozoni.

Najslabiji rast proizvođačkih cijena – za 0,9 posto – zabilježen je u EU u kategoriji trajnih potrošačkih roba, a u eurozoni u kategoriji kapitalnih roba. Ako se izuzme energetski sektor, proizvođačke su cijene u industriji EU u svibnju porasle 2,7 posto, te za 2,4 posto u eurozoni.

Među zemljama EU najviše su na godišnjoj razini u svibnju porasle proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Belgiji, za devet posto, te u Velikoj Britanij, za 6,1 posto, i u Nizozemskoj, za 5,5 posto. U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju porasle na godišnjoj razini 2,3 posto, nakon 2,9-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Pad cijena na godišnjoj razini zabilježio je prema podacima Eurostata samo Luksemburg, za tri posto.

You may also like

0 comments