Eurostat: Rumunjska s najvećim rastom BDP-a u Europi

Gospodarstva Europske unije i eurozone u prvom su ovogodišnjem kvartalu nastavila rasti stabilnim tempom na tromjesečnoj i godišnjoj razini, pokazale su u utorak prve procjene statističkog ureda Eurostata.

U 28-članom EU u prva je tri ovogodišnja mjeseca sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) uvećan za 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazalo je izvješće Eurostata. Time je blago naviše revidiran prvi preliminarni podatak, objavljen 3. svibnja, koji je pokazivao rast od 0,4 posto. Na godišnjoj razini gospodarstvo EU-a u cjelini poraslo je za blago naviše revidiranih dva posto, nakon prvotno procijenjenog rasta od 1,9 posto, navodi se u Eurostatovu izvješću.

U 19-članoj eurozoni gospodarske su aktivnosti porasle također za 0,5 posto na kvartalnoj razini, kao što je i procijenjeno preliminarnim podatkom. Na godišnjoj razini gospodarstvo je zabilježilo rast od 1,7 posto, također u skladu s preliminarnom procjenom. Radi bolje usporedbe s konkurentskim gospodarstvima Eurostat je objavio i svoje procjene rasta za američko gospodarstvo, prema kojima je rast u prvom kvartalu 2017. prema tromjesečju ranije iznosio 0,2 posto, a u usporedbi s istim razdobljem prošle godine 1,9 posto.

Rumunjska s najvećim rastom, Grčka jedina s padom aktivnosti

Među zemljama-članicama EU-a čijim je podacima raspolagao Eurostat sve su zemlje, izuzev Grčke, zabilježile rast aktivnosti na tromjesečnoj i godišnjoj razini, pokazalo je izvješće. Najveći rast na kvartalnoj je razini zabilježen u Rumunjskoj, od 1,7 posto, a slijede Finska s rastom od 1,6 posto te Latvija i Litva sa stopama rasta od 1,5 odnosno 1,4 posto. Rumunjska je ostvarila najveći rast i na godišnjoj razini, od čak 5,6 posto. Slijede Poljska i Litva s rastom od po 4,1 posto, a u stopu ih prati i Latvija, s 3,9-postotnim rastom.

Grčko gospodarstvo u prvom se kvartalu smanjilo pak za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca i za 0,5 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, pokazalo je Eurostatovo izvješće. Od najvećih hrvatskih trgovinskih partnera, njemačko gospodarstvo na kvartalnoj je razini poraslo za 0,6 a na godišnjoj za 1,7 posto. Talijanski BDP na kvartalnoj je razini uvećan 0,2 posto, a na godišnjoj 0,8 posto. Podaci o kvartalnom i godišnjem kretanju BDP-a u Hrvatskoj za prvo tromjesečje 2017. godine nisu objavljeni u Eurostatovu izvješću.

You may also like

0 comments