Eurostat: Pad cijena energije u eurozoni zakočio inflaciju

Potrošačke cijene u eurozoni ponovo su u studenom tek neznatno porasle na godišnjoj razini, zakočene oštrim padom cijena energije, procijenio je u srijedu Eurostat. U studenom je godišnja stopa inflacije u eurozoni mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila 0,1 posto, što znači da su cijene porasle istim tempom kao i u listopadu, izračunali su u europskom statističkom uredu.

Energenti su ponovo bili najsnažnija kočnica inflacije, uz pad cijena na godišnjoj razini za 7,3 posto. Njihov pad donekle je ublažen u usporedbi s prethodnim mjesecom, kada su cijene energije pale 8,5 posto, pokazalo je preliminarno izvješće europskog statističkog ureda. Najveću podršku rastu potrošačkih cijena u 19-članoj eurozoni u studenom pružila je pak neprerađena hrana. koja je poskupila za 2,6 posto na godišnjoj razini. Ako se isključi utjecaj cijena energije i hrane, takozvana temeljna inflacija u studenom je iznosila 0,9 posto, što znači da je bila slabija nego u mjesecu ranije kada je iznosila 1,1 posto.

Upravo bi taj podatak mogao prevagnuti u korist zagovornika novih poticajnih mjera monetarne politike u eurozoni uoči sutrašnje redovne mjesečne Europske središnje banke (ECB). Banka nastoji potaknuti gospodarski rast i inflaciju, koja je daleko od srednjoročno zacrtanih nešto manje od dva posto i već su signalizirali da bi mogli proširiti program kupnje obveznica i spustiti kamatne stope na depozite još dublje u negativni teritorij. “ECB će posebno razočarati opetovano slabljenje temeljne inflacije u studenom. Stoga se prilično pouzdano može očekivati da će ECB usvojiti dodatne poticaje na sjednici u četvrtak”, kazao je za agenciju AFP Howard Archer iz HS Blobal Insighta.

You may also like