Eurostat: Nezaposlenost u EU na niskim razinama

Nezaposlenost u Hrvatskoj ponovo je blago smanjena u veljači dok je na razini Europske unije stagnirala na najnižoj razini u više od šest i pol godina, pokazuje u ponedjeljak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

Hrvatska je u veljači prema metodologiji Međunarodne organizacije za rad (ILO) bilježila sezonski prilagođenu stopu nezaposlenosti od 15,1 posto, čime je ona smanjena za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu vrijednost za siječanj. EUROSTAT je zbog promjena u prikupljanju i obradi podataka revidirao podatke za Hrvatsku unatrag do rujna 2015. Tako je u prosincu stopa nezaposlenosti iznosila 15,3 posto, u studenom 15,7 posto, a u listopadu 15,9 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u veljači ove godine prema raspoloživim podacima Eurostata bilo 287 tisuća građana, čime je njihov broj smanjen za tisuću u usporedbi sa siječnjem. U odnosu na isti mjesec prošle godine manji je za 35 tisuća, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Hrvatska je i dalje među tri zemlje EU s najvišim stopama nezaposlenosti izračunatim ILO-vom metodologijom. Prednjači Grčka s 24 posto (u prosincu 2015.), te Španjolska s 20,4 posto. Najnižu stopu nezaposlenosti bilježile su u veljači Njemačka, od 4,3 posto, i Češka, od 4,5 posto. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine najviše se u veljači smanjila stopa nezaposlenosti na Cipru, za četiri postotna boda, te u Španjolskoj, za 2,8 postotnih bodova. Najviše je pak porasla u Austriji, za 0,6 postotnih bodova.

Na razini Europske unije sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti iznosila je u veljači 8,9 posto, što znači da se zadržala na najnižoj razini od svibnja 2009., na koju je kliznula u prvom ovogodišnjem mjesecu. U veljači prošle godine iznosila je 9,7 posto.

U eurozoni je stopa nezaposlenosti u veljači kliznula na najnižu razinu u četiri i pol godine i iznosila je 10,3 posto. Time je smanjena za 0,1 postotni bod u odnosu na revidiranu vrijednost za siječanj. U prošlogodišnjoj veljači iznosila je 11,2 posto. Bez posla je u 28 zemalja EU-a prema procjenama Eurostata u veljači bilo 21,651 milijun građana, od čega njih 16,634 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj u odnosu na prethodni mjesec smanjen u EU za 59 tisuća, a u eurozoni za 39 tisuća.

U odnosu na prošlogodišnju veljaču, broj nezaposlenih manji je u EU28 za 1,971 milijun, te za 1,303 milijuna u eurozoni, utvrdio je EUROSTAT.

Stopa nezaposlenosti među mladima u EU kliznula je u veljači na 19,4 posto, sa siječanjskih 19,5 posto. U veljači prošle godine iznosila je 20,9 posto . U eurozoni je nezaposlenost u dobnoj skupini do 25 godina također u veljači smanjena za 0,1 postotni bod u odnosu na prethodni mjesec, na 21,6 posto. U veljači prošle godine iznosila je 22,7 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće. Bez posla je u veljači u 28-članom EU bio 4,381 milijun mladih, od čega 3,011 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj smanjen na godišnjoj razini za 428 tisuća u EU, te za 219 tisuća u eurozoni.

Podaci o nezaposlenosti među mladima u Hrvatskoj za veljaču nisu bili dostupni. Eurostat je ujedno revidirao stopu nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj u četvrtom tromjesečju prošle godine, na 40,3 posto, s prethodno procijenjenih 44,1 posto. Time je Hrvatska ipak zadržala mjesto među zemljama EU s najvišim stopama nezaposlenosti u toj dobnoj skupini.

Najvišu je stopu nezaposlenih među mladima bilježila Grčka, od 48,9 posto u prosincu 2015. Slijedi Španjolska sa 45,3 posto, pokazuju podaci Eurostata.u veljači zabilježile Njemačka, od 6,9 posto, Češka. od 10,2 posto, Danska, od 10,5 posto i Malta, od 10,8 posto.