Eurostat: Manjak u robnoj razmjeni sa svijetom

Europska unija zabilježila je u kolovozu manjak u robnoj razmjeni sa svijetom, budući da je robni uvoz porastao na mjesečnoj razini dvostruko snažnije nego izvoz, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođeni robni izvoz EU28 porastao je u kolovozu na mjesečnoj razini za 1,3 posto. Robni uvoz uvećan je 2,7 posto. Rezultat je manjak u robnoj razmjeni EU28 sa svijetom u iznosu dvije milijarde eura. U srpnju je, prema revidiranim podacima Eurostata, bilanca bila uravnotežena.

Eurozona je u kolovozu bilježila rast robnog izvoza za 2,3 posto na mjesečnoj razini, dok je uvoz povećan osjetno blažih 0,9 posto. Time je višak u bilanci povećan na 23,3 milijarde eura, s blago naviše revidiranih 20,8 milijardi u prethodnom mjesecu, pokazuju podaci Eurostata.

Među zemljama EU najviše je u kolovozu na mjesečnoj razini poskočio robni izvoz Slovačke, za 25,9 posto. Slijedi Rumunjska s povećanjem robnog izvoza za 12,1 posto. Hrvatski je robni izvoz u kolovozu, prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata, gotovo stagnirao u odnosu na prethodni mjesec, uz stopu rasta od 0,4 posto.

Najveći je pad robnog izvoza na mjesečnoj razini među zemljama EU zabilježila Malta, za 77,3 posto. Najveći skok robnog uvoza među članicama EU bilježio je u kolovozu Portugal, za 18,1 posto u odnosu na srpanj. Slijedi Bugarska s povećanjem robnog uvoza za 15,2 posto.

Hrvatski je robni uvoz u kolovozu na mjesečnoj razini uvećan 9,1 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci Eurostata. Najveći pad robnog uvoza među zemljama EU bilježila je Malta, za 45,7 posto. Slijedi Grčka sa smanjenjem robnog uvoza za 16,7 posto.

Na godišnjoj je razini, prema prvoj procjeni Eurostata, robni izvoz EU u kolovozu uvećan za tri posto, na 136,5 milijardi eura, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci. Robni uvoz poskočio je osam posto, na 143,9 milijardi eura.

Time je EU28 u kolovozu zabilježio manjak u robnoj razmjeni sa svijetom u iznosu 7,4 milijarde eura. Manjak je zabilježen i u prošlogodišnjem kolovozu, u iznosu 1,7 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU-a uvećana je u kolovozu na godišnjoj razini šest posto, na 228,5 milijardi eura. U eurozoni je sezonski neprilagođen robni izvoz u kolovozu uvećan osam posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec i iznosio je 160,3 milijarde eura, pokazuju prve procjene Eurostata. Uvoz je porastao upola slabije, na 141,9 milijardi eura.

Time je eurozona u kolovozu zabilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 18,4 milijarde eura. U istom razdoblju prošle godine iznosio je 11,2 milijarde eura.

 

You may also like