Promet u trgovini na malo u Europskoj uniji gotovo je stagnirao u prosincu u odnosu na prethodni mjesec, budući da je pojačane kupovine prehrambenih proizvoda u vrijeme blagdana neutralizirao smanjeni promet na benzinskim postajama i u ostalim trgovinama, izvijestio je u srijedu Eurostat.

Sezonski prilagođen obujam prometa u trgovini na malo u 28 zemalja Europske unije (EU) gotovo je stagnirao u prosincu u odnosu na prethodni mjesec, uz stopu rasta od samo 0,1 posto. U studenom je prema revidiranim podacima Eurostata porastao 0,3 posto. Eurozona je pak u prosincu zabilježila rast prometa u maloprodaji za 0,3 posto u odnosu na studeni kada je promet po revidiranim podacima europskog statističkog ureda stagnirao.

Među pojedinim kategorijama proizvoda najviše je u Uniji u prosincu porastao promet u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 0,8 posto u odnosu na studeni kada je gotovo stagnirao. Najviše je pak u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu smanjen promet na benzinskim postajama, te u trgovinama odjeće, obuće, namještaja, lijekova i ostalih proizvoda, za po 0,4 posto. I u eurozoni je u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu najviše porastao promet u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 0,6 posto. Smanjen je samo promet na benzinskim postajama, i to za blagih 0,1 posto, pokazuju podaci Eurostata. prehrambenih proizvoda.

Među zemljama Europske unije najviše je u prosincu na mjesečnoj razini prema raspoloživim podacima Eurostata poskočio promet u maloprodaji u Estoniji, za 2,1 posto. Slijedi Francuska s 1,3 posto i Luksemburg s 1,1 posto. Najveći pad bilježio je Portugal, za 1,8 posto, a slijedi Švedska s padom prometa za 1,7 posto i Danska, s 1,4-­postotnim padom. Podaci za Hrvatsku označeni su kao povjerljivi.

Na godišnjoj je razini u prosincu obujam prometa u maloprodaji 28­-člane Europske unije uvećan za 2,0 posto, nakon revidiranog 2,7-­postotnog rasta u prethodnom mjesecu. U eurozoni uvećan je 1,4 posto, nakon 1,6-postotnog rasta u mjesecu ranije. Pritom je u EU28 najveći rast prometa zabilježen u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 2,3 posto. U kategoriji hrane, pića i duhana promet je uvećan 1,5 posto. Benzinske stanice zabilježile su gotovo stagnaciju prometa na godišnjoj razini, uz stopu rasta od samo 0,1 posto.

I u eurozoni je u prosincu na godišnjoj razini najviše porastao promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, za 1,8 posto, dok je u maloprodaji hrane, pića i duhana uvećan 0,8 posto. Promet na benzinskim postajama pao je na godišnjoj razini za 0,8 posto.

Među zemljama članicama najviše je u prosincu na godišnjoj razini porastao promet u maloprodaji u Rumunjskoj, za 14,3 posto. Slijedi Irska sa 6,1 posto, Estonija s 5,8 posto i Poljska s 5,5 posto. Pad je na godišnjoj razini prema raspoloživim podacima Eurostata zabilježen samo u Portugalu, i to za 1,3 posto, te u Belgiji, za 1,2 posto, i u Danskoj, za 0,3 posto. U prosjeku je u prošloj godini obujam prometa u maloprodaji u EU28 porastao 3,0 posto, te 2,4 posto u eurozoni, izračunali su u Eurostatu.

Related Posts