Eurostat: Hrvatska vodeća u broju slobodnih radnih mjesta

Hrvatska je, uz Češku, ponovno prednjačila među zemljama Europske unije rastom stope slobodnih radnih mjesta u drugom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko tromjesečje, pokazuje izvješće europskog ureda za statistiku.

Eurostat je ponovo izdvojio Hrvatsku među zemljama Europske unije s najvećim povećanjem sezonski neprilagođene stope slobodnih radnih mjesta u drugom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje, za pola postotnog boda, na ukupno 1,5 posto. Istu je stopu slobodnih radnih mjesta Hrvatska, prema podacima Eurostata, bilježila i u prethodnom tromjesečju, dok je u posljednja tri mjeseca 2014. iznosila 0,6 posto.

Među zemljama članicama najveći je skok stope slobodnih rasta u drugom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje zabilježila Češka, za 1,1 postotni bod, na ukupno 2,3 posto. U drugom su tromjesečju, uz Češku i Hrvatsku, izrazitije povećanje stope slobodnih radnih mjesta bilježile i Belgija, Luksemburg i Nizozemska, za po 0,3 postotnog boda. Najvišu stopu slobodnih radnih mjesta među članicama EU bilježile su u drugom tromjesečju Belgija i Njemačka, od 2,7 posto. Slijedi Velika Britanija s 2,5 posto, te Češka s 2,3 posto.

Najniže stope slobodnih radnih mjesta bilježile su pak Latvija, 0,5 posto, Poljska, 0,6 posto, i Portugal. Ta stopa iskazuje udio slobodnih radnih mjesta u ukupnom broju radnih mjesta i pokazatelj je usklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada. Viša stopa signalizira nepokrivenu potražnju, a manja viši stupanj usklađenosti ponude i potražnje. Na razini EU28 i eurozoni sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta iznosila je u drugom tromjesečju 1,7 posto, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodna tri mjeseca.

You may also like