Europskim novcem do nove tvornice baterija

Javno-privatno partnerstvo

Španjolska će iskoristiti novac EU-a za uspostavu javno-privatnog konzorcija s VW-ovim španjolskim poslovanjem SEAT i elektroenergetskom tvrtkom Iberdrola koji će izgraditi prvu domaću tvornicu baterija za električne automobile.

Konzorcij će biti otvoren i za druge zemlje EU-a, a Španjolskoj će pomoći da pokrene lokalnu proizvodnju električnih automobila, izjavila je ministrica industrije Reyes Maroto u četvrtak na događaju koji je organizirao sindikat UGT.

Vlada u Madridu navodno razmatra i prenamjenu Nissanove tvornice automobila u Barceloni, koju kompanija namjerava zatvoriti u prosincu, za proizvodnju baterija, čime bi se sačuvale tisuće radnih mjesta.

Ministrica industrije nije se osvrnula na Nisanovu tvornicu i nije precizirala lokaciju nove tvornice. Potvrdila je tek da će pomoći SEAT-u, koji je proizvodnju baterija u Španjolskoj ocijenio “ključnom”, da proizvodi električne automobile u svojoj tvornici u Martorellu, pokraj Barcelone.

Španjolska bi od EU-a do 2023. godine trebala dobiti oko 140 milijardi eura za oporavak od pandemije, a gotovo polovina bit će bespovratna sredstva, podsjeća Reuters.

Madrid planira usmjeriti značajan dio tog iznosa u financiranje velikih industrijskih projekata kojima želi oživjeti i modernizirati zamrlo gospodarstvo.

Bruxelles pak agresivno zagovara otvaranje novih tvornica baterija u Europi kako bi se smanjilo oslanjanje na kineski uvoz u razdoblju pojačane proizvodnje električnih vozila, kojom kompanije nastoje ispoštovati strože zakone o emisiji štetnih plinova.

You may also like

0 comments