Europski rast podupro rezultate Adeccoa

Švicarska agencija za posredovanje u zapošljavanju Adecco izvijestila je u srijedu da je drugo tromjesečje zaključila s višom dobiti i prihodima zahvaljujući dobrim rezultatima u Europi, posebno u Italiji i Španjolskoj.

U razdoblju od travnja do lipnja švicarska je kompanija poslovala s neto dobiti od 190 milijuna eura, što je sedam posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Prihodi su iznosili 5,7 milijardi eura i uvećani su dva posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ako se isključi nepovoljan utjecaj valutnih tečajeva, porasli su četiri posto. Taj utjecaj na prihode u kompaniji procjenjuju na približno tri posto. “Adecco nastavlja bilježiti umjeren rast u mješovitom tržišnom okruženju”, zaključuju analitičari Vontobel Researcha.

Ekonomisti smatraju agencije za posredovanje u zapošljavanju pouzdanim pokazateljima predstojećih trendova u svjetskom gospodarstvu i na tržištu rada, budući da potražnja za radnicima na određeno vrijeme obično raste u početnim fazama gospodarskog oporavka.

Adeccove brojke signaliziraju poboljšane ekonomske prilike u Europi, posebno u zemljama poput Italije i Španjolske koje su dosada teško prevladavale posljedica europske dužničke krize. U drugom su tromjesečju Adeccovi prihodi u Italiji uvećani devet posto, na 374 milijuna eura. Još su snažnije – za 11 posto – porasli u iberijskoj regiji, pokazuje izvješće vodeće svjetske agencije za posredovanje u zapošljavanju.

U Francuskoj je pak Adecco zabilježio tri posto više prihode, pri čemu su na rezultat u toj zemlji utjecali štrajkovi i loše vremenske prilike u svibnju. “Uvijek smo tvrdili da će Francuska zadnja zabilježiti oporavak i tako i jest”, konstatira izvršni direktor švicarske kompanije Alain Dehaze.

U kompaniji napominju kako su izgledi za svjetsko gospodarstvo i dalje obilježeni neizvjesnošću. Stoga će se Adecco prilagođavati eventualnim promjenama na tržištu i ustrajati u cjenovnoj disciplini i strogoj kontroli troškova, dodaju.

You may also like