Europski parlament se izborio za pristup dokumentima TTIP-a

Današnjom odlukom Europske komisije nakon 11 mjeseci pregovora svi zastupnici Europskog parlamenta dobit će puni pristup svim pregovaračkim dokumentima o Transatlanskom sporazumu o partnerstvu u trgovini i ulaganjima (TTIP), najznačajnijem ekonomskom koridoru u svijetu koji čini ukupno 45% svjetskog BDP-a, priopćeno je u srijedu iz ureda zastupnika EP-a Tonina Picule.

Ovom odlukom će svi zastupnici Europskog parlamenta, osim europskim po prvi puta moći pristupiti i američkim stajalištima o svim poglavljima pregovaračkog procesa. Do sada je takav pristup moglo koristiti svega 30 od 751 zastupnika. Značajan je ovo uspjeh inicijative grupe Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu (S&D) kojim se jamči veća razina transparentnosti pregovaračkog procesa, ističe se u priopćenju. “Pozdravljam današnju odluku Komisije koja zastupnicima u Europskom parlamentu, jedinom europskom tijelu biranom neposredno od građana, omogućuje da u budućem radu donosimo prosudbe o TTIP-u na osnovi potpunih informacija te nam dozvoljava da budemo svojevrsni čuvari pregovora”, komentirao je Picula.

Do sada je održano 11 rundi pregovora između Europske unije i SAD-a o TTIP-u. Dosadašnji rad EP-a već je utjecao na izmjenu prijedloga o sudovima u slučajevima spora između investitora i država (tzv. ISDS klauzula) koji je Komisija objavila prošli mjesec.

U sklopu izvješća Europskog parlamenta o smjernicama za nastavak pregovora o TTIP-u usvojeni su i Piculini amandmani kojima poziva na: vizni reciprocitet i jednak tretman za sve građane EU-a bez diskriminacije određenih država članica; posebno poglavlje koje ima za cilj stvoriti nove mogućnosti za europska mala i srednja poduzeća u SAD-u kao što je ukidanje zahtjeva za dvostruku certifikaciju, ali i dodatnim pristupima izvorima financiranja kojim bi se malim i srednjim poduzećima olakšao izlazak na američko tržište ukoliko se TTIP prihvati; amandman kojim se osim očuvanja zdravlja ljudi i životinja eksplicitno poziva na osiguranje sigurnosti hrane i poštivanja europskih načela opreza kada je GMO u pitanju ali i na jasnije komuniciranje s građanima o procesu i sadržaju pregovora, navodi se u priopćenju. “Iako formalnu potvrdu TTIP mora dobiti u Europskom parlamentu i Kongresu, legitimitet TTIP-u mogu dati jedino građani. Nadam se kako je ovo samo jedna od mjera u nastavku procesa koji za cilj mora imati povećanje transparentnosti i bolju informiranost građana o ovom sporazumu. Pritom, smatram kako se pregovarači ne smiju opterećivati vremenskim rokovima. Prioritet mora biti zaštita europskih vrijednosti!”, zaključio je Picula.

You may also like