Europski parament danas obilježava žrtve Holokausta

Europski parlament obilježava danas Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta posebnim projekcijama filma “Saulov sin” Lászla Nemesa u Hrvatskoj, Sloveniji, Belgiji, Poljskoj i Slovačkoj, koje se mogu pratiti i putem interneta, objavio je Europski parlament.

Film “Saulov sin” bio je u selekciji za nagradu LUX 2015. Europskog parlamenta, koju je u prosincu prošle godine dobio film “Mustang” francusko-turske redateljice i glumice Deniz Gamze Ergüven.

Ovom inicijativom Europski parlament nastavlja promovirati kulturološke i jezične raznolikosti u EU, sadržane i u članku 22 Povelje o temeljnim pravima Europske unije (“Unija će poštovati kulturološku, religijsku i jezičnu raznolikost”).

Nakon uspješnih istovremenih prikazivanja filma “Mediterranea” u osam europskih granica u studenom 2015., sada je na redu film “Saulov sin” koji će danas biti prikazan u sedam novih europskih gradova.

Glavni događaj održat će se u Bruxellesu, gdje će biti organizirana rasprava o glavnim temama filma i njegova projekcija, u nazočnosti predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza i glavne glumice Géze Röhrig.

You may also like