Europski liberali pozvali na Marshalov plan za izbjeglice

EU treba hitno osnovati snage za brzo djelovanje u izbjegličkoj krizi i preraspodijeliti sredstva dogovorena s Turskom za pomoć izbjeglicama, rečeno je u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare Kluba HNS-a i europarlamentarca Joze Radoša na kojoj su predstavljene mjere za rješavanje izbjegličke krize koje je predložio Klub zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) u Europskom parlamentu.

Na konferenciji za medije Kluba HNS-a u Hrvatskom saboru na kojoj su govorili europarlamentarac Jozo Radoš, Anka Mrak Taritaš i Ivan Vrdoljak predstavljene su mjere koje je predsjednik Saveza liberala i demokrata za Europu Guy Verhofstadt krajem siječnja u ime svojeg kluba zastupnika u pismu poslao svim vladama zemalja članica Europske unije. O predloženim mjerama razgovarat će se na summitu EU-a 18. veljače.

“Izbjeglička kriza je pokazala sve slabosti Europske unije, od nejedinstvene politike azila, do slabosti djelovanja na širem planu, utjecaja na međunarodne odnose”, rekao je Jozo Radoš, dodajući kako “Europska unija ima vrlo mali utjecaj na procese koji se zapravo nje najviše tiču”.

ALDE je stoga predložio cjelovit skup mjera kojima je cilj poboljšati europsku politiku prema izbjegličkoj krizi koja, kako je upozorio Radoš, “nije završena, nego je tek pred nama”.

Mrak Taritaš je istaknula četiri važna elementa tog plana. To su uspostava Europskih snaga za brzo djelovanje u izbjegličkoj krizi koje bi se rasporedile na granici između Turske i Grčke, uspostava Europske granične i obalne straže koja bi poboljšala djelovanje Frontexa, preraspodjela tri milijarde eura namijenjenih za pomoć Turskoj tako da se dvije milijarde podijeli izravno izbjeglicama u kampovima, a ostatak iskoristi za poboljšanje uvjeta života u izbjegličkim kampovima, te prenamjena centara za prihvat i registraciju izbjeglica na način da se već na prvom mjestu njihovog dolaska provede selekcija tražitelja azila od ekonomskih migranata.

“Europa je nasukana na obalama Grčke, ali se ne smije dogoditi da se tamo razbije”, rekla je Mrak Taritaš, upozorivši kako je u prvih 21 dana ove godine na obale Italije i Grčke pristalo oko 37 tisuća ljudi, što je oko deset puta više nego u istom razdoblju lani.

ALDE poziva i na europsko djelovanje na samom izvoru krize, upozoravajući na potrebu zajedničke europske sigurnosne i obrambene politike, koja je tek u povojima, no za to nema dovoljno zajedništva, rekao je Radoš, pozivajući visoku predstavnicu Federicu Mogherini da pokrene diplomatsku inicijativu koja će potaknuti rješavanje izbjegličke krize na njezinu izvorištu.

Jedan od značajnijih elemenata te strategije je svojevrsni europski “Marshallov plan” za Siriju koji bi omogućio da se nakon smirivanja ratnih sukoba osiguraju obnova tamošnje infrastrukture i uređenje društva, što će stvoriti uvjete za povratak ljudi na te prostore.

“Sigurno je da EU (…) treba pokušati da od izbjeglica ima i neke gospodarske koristi, zbog čega ALDE grupa predlaže uvođenje europske plave karte koja bi izbjeglicama davala informacije o dostupnim radnim mjestima i tako ih usmjeravala da budu integrirani na tržištu rada EU-a i da doprinesu europskoj gospodarskoj situaciji”, rekao je Radoš.

Ivan Vrdoljak pozvao je premijera Tihomira Oreškovića da zauzme stav hoće li podržati inicijativu europskih liberala prije Europskog vijeća 18. veljače.

“Mi smo zemlja koja nije imala izbjeglice po parkovima, kolodvorima i gradovima, a nismo podigli ogradu. Time smo se pokazali kao europska Hrvatska i tako bismo trebali nastaviti”, zaključio je Vrdoljak.

You may also like