Europski građani za ostanak Britanije u EU

Europski građani skloniji su od Britanaca ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji, a manjina strahuje od posljedica Brexita, pokazalo je ispitivanje provedeno u pet europskih zemalja, malo više od dva mjeseca prije referenduma 23. lipnja, objavljenom u srijedu u Francuskoj.

Dok se u ispitivanju instituta TNS pokazuje da su britanski građani jako podijeljeni (38 posto za ostanak, 34 posto za izlazak, 28 posto nesigurnih), 78 posto Nijemaca želi njihov ostanak u Uniji, 67 posto Španjolaca, 59 posto Francuza i 54 posto Poljaka također. Pristaša Brexita ima 13 posto u Njemačkoj, sedam posto u Španjolskoj, 41 posto Francuza i sedam posto u Poljskoj.

Oko rezultata glasovanja 23. lipnja prognoze su vrlo neodređene. U Britaniji 40 posto ih misli da će pristaše ostanka pobijediti, dok ih 26 posto prognozira pobjedu pristaša Brexita. Njih 34 posto nema ideju o tome što će se dogoditi.

Na pitanje o posljedicama eventualnog Brexita, samo 10 posto Britanaca misli da će gospodarska situacija Unije biti time poboljšana, 38 posto da će biti slabija a 21 posto da se neće promijeniti. Anketa TNS-a, podružnice tvrtke Kantar, istodobno je provedena u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj i Britaniji od 4. do 14. travnja. Objavio ju je u srijedu u Francuskoj dnevnik Le Figaro, radio postaja RTL i tv postaja LCI.

Rastući euroskepticizam u Europskoj uniji dijelom je rezultat previše miješanja Bruxellesa u živote običnih ljudi, što se mora smanjiti, kazao je u utorak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. U komentaru koji će vjerojatno odjeknuti u Britaniji koja se sprema na glasovanje o ostanku ili izlasku iz Unije na referendumu u lipnju, Junker je rekao da više ovlasti mora ostati glavnim gradovima država u odnosu na europske institucije.

Na pitanje britanskog konzervativnog zastupnika Nigela Evansa što planira učiniti u odnosu na rastući euroskepticizam, Juncker je rekao: “Mislim da jedan od razloga zašto europski građani odstupaju od europskog projekta leži u činjenici da se mi miješamo u previše područja njihova privatnog života”. U mnogima od tih područja, države članice “sposobnije su za poduzimanje akcije i prolaženje kroz legislativu”.

Iz tog razloga Bruxelles je poduzeo puno manje zakonodavnih inicijativa nego u ranijim sazivima Komisije, rekao je Juncker. Do Junkerova komentara dolazi nakon što su Nizozemci početkom mjeseca odbili bliže veze EU-a s Ukrajinom, nanijevši udarac i svojoj vladi ali i Bruxellesu. Junker je ustvrdio kako zalaganje za nadnacionalna tijela na razini država više ne nailazi na potporu kakvu je imalo ranije.

Glasači u istočnoeuropskim članicama, uključujući Poljsku i Mađarsku, posljednjih su godina izabrali vlade koje su kritičnije prema EU. No Junker je također rekao kako je potrebna veća suradnja između 28 članica kako bi se rješavali zajednički izazovi, uključujući migrantsku krizu i sigurnosne prijetnje, te se snažno založio za ostanak Britanije u EU. “Bili smo u krivu uvodeći pretjeranu regulativu i previše se miješajući u dnevne živote naših sugrađana. No također ćemo biti u krivu ako nedovoljno poštujemo načelo solidarnosti”, kazao je predsjednik Europske komisije.

You may also like