Europski čelnici u Skopju uoči referenduma

Troje visokih političara ovaj će tjedan boraviti u Skoplju kako bi poduprli napore premijera Zorana Zaeva da se na referendumu potvrdi dogovor Grčke i Makedonije o novom imenu potonje zemlje, čime bi ona napravila veliki korak prema članstvu u NATO-u.
Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg trebao bi u četvrtak održati novinsku konferenciju sa Zaevom, austrijski kancelar Sebastian Kurz dolazi u posjet u petak a njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu. Makedonija treba 30. rujna održati referendum na kojem će se glasači izjasniti o sporazumu s Grčkom o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija.

Tim se sporazumom želi okončati spor između Atene i Skoplja o imenu Makedonije koji se vuče već 27 godina.

Nakon dogovora postignutog u lipnju, Grčka je u srpnju skinula veto na članstvo Makedonije u NATO-u, ali će ugovor o pristupanju ratificirati tek nakon što se promjena imena potvrdi na referendumu i donesu ustavne promjene. Nacionalisti u obje zemlje protive se dogovoru.

Najnovije istraživanje javnog mišljenja provedeno u Makedoniji pokazalo je da će više od 40 posto građana glasati za sporazum, ali njih 42,2 posto nije dalo odgovor. Istraživanje su za TV Telma proveli Institut za demokraciju Societas Civilis Skolje i Makedonski centar za međunarodnu suradnju. Na referendum bi trebalo izaći 57,8 posto ispitanika, a 28,8 misli ostati kod kuće, pokazala je ta anketa.

You may also like

0 comments