Europske rafinerije žele biti fleksibilnije

Europske rafinerije prisiljene su pokazati fleksibilnost svojstvenu trgovcima kako bi opstale u uvjetima kontinuiranog smanjenja rafinerijskih kapaciteta, zaključili su izaslanici na konferenciji u Bruxellesu. Teška vremena prisilila su rafinerije da prerađuju više vrsta sirove nafte, da prebacuju sirovinu među pogonima kako bi dobile optimalnu mješavinu proizvoda i da od dobavljača traže veće popuste.

“Komercijalni aspekti poslovanja moraju biti u potpunosti integrirani s tehničkima”, sažeo je tu spoznaju na europskom skupu o preradi nafte, održanom proteklog vikenda u Bruxellesu, izvršni direktor talijanske rafinerija Saras Dario Scaffardi. “To je najvažnija stvar na koju smo se fokusirali. Morate tražiti najizazovnije vrste sirove nafte”, dodao je. Po njegovim nafodima, Saras ove godine prerađuje 30 do 35 različitih vrsta sirove nafte – dvostruko više nego prošle godine.

Američka revolucija proizvodnje nafte iz škiljca promijenila je svjetske naftne tokove i istisnula s tradicionalnih tržišta pojedine vrste sirove nafte, poput nigerijske lake slatke nafte, prisilivši prodavače vrsta težih za preradu da snize cijene kako bi ih mogli prodati. Takva strategija slijedi poslovnu politiku naftnih kompanija Shell i Total, koje su odlučile tješnje povezati poslove prerade i trgovanja kako bi povećale dobit u kontekstu pada cijena nafte i pokušaja neovisnih trgovačkih kuća da im preotmu dio kolača.

Predstavnici rafinerija kazali su na skupu u Bruxellesu da – unatoč teškim vremenima koja im predstoje i očekivanom daljnjem valu zatvaranja rafinerija – nova paleta raspoloživih vrsta sirove nafte može osigurati opstanak agilnijih europskih pogona dok su ostali osuđeni na propast. Od 2009. zatvoreno je oko dva milijuna rafinerijskih kapaciteta, a Goran Šaravanja iz hrvatske naftne i plinske grupe INA procjenjuje da će ih u idućih 15 godina morati biti zatvoreno još 25 posto.

INA, po Šaravanjinim riječima, planira dugoročno zadržati samo jednu rafineriju ali je hrvatska vlada, jedan od dioničara, blokirala trajno zatvaranje one u Sisku. Europske rafinerije stare a njihova je konfiguracija neprimjerena budući da proizvode uglavnom benzin dok kupci žele dizel. Potražnja za benzinom u SAD-u dosegnula je najvišu razinu u pet godina, podupirući rafinerijske marže u Europi, ali sada jenja i iduće će godine uglavnom stagnirati, kazao je na bruxelleskom skupu predstavnik uprave za informiranje američkog ministarstva energetike Tim Hess.

Lars Thorstholm iz norveške naftne kompanije Statoil napominje pak da su i oni prošle godine eksperimentirali s različitim vrstama sirove nafte. Izvlačenje maksimalne koristi iz prerade prepuštaju pak odjelu za trgovanje, koji može bolje procijeniti koje će vrste nafte donijeti najveću vrijednost u određenom tržišnom okruženju. “Za optimizaciju poslovanja rafinerije zadužen je odjel za trgovanje”, istaknuo je Thorstholm. Njegova je kompanija objavila da je ove godine unajmila i tanker za potrebe skladištenja kako bi osigurala veću fleksibilnost poslovanja.

You may also like