Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica snažno porasle jer se nakon skoka indeksa na Wall Streetu ulagači nadaju da su previranja na financijskim tržištima zbog slabljenja kineskog gospodarstva okončana. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 2,5 posto, nakon što je jučer pao 1,9 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 1,9 i 2,5 posto. Europske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za gotovo 4 posto, najviše u četiri godine, što se zahvaljuje nadi ulagača da će američka središnja banka odgoditi odluku o povećanju ključnih kamatnih stopa do kraja ove ili početka iduće godine.

Predsjednik podružnice Feda u New Yorku William Dudley kazao je jučer da su izgledi za povećanje kamata središnje banke već u rujnu sada manji nego što su bili prije samo tjedan dana zbog previranja na financijskim tržištima, izazvanih usporavanjem rasta kineskog gospodarstva.

A nakon što su u proteklih tjedan dana potonuli 20 posto, jutros su se kineski burzovni indeksi stabilizirali, što budi nadu da su mjere tamošnjih vlasti konačno dale rezultate. Kineska središnja banka smanjila je u utorak ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, a smanjila je i stopu izdvajanja obveznih rezervi banaka smanjila, što bi trebalo potaknuti kreditiranje i rast uspavanog gospodarstva.

Upravo je usporavanje rasta kineskog gospodarstva izazvalo početkom tjedna velike poremećaje na svjetskim financijskim tržištima jer bi to moglo negativno utjecati na cjelokupno globalno gospodarstvo.Pozitivno na tržišta utječe i zaustavljanje pada cijena sirovina. I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 1,8 posto, odmaknuvši se od najnižih razina u tri godine. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, 18.574 boda.

Related Posts