Europske burze pale uoči izbora u Francuskoj

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima američkih kompanija, dok su europske burze pale jer su ulagači bili oprezni uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj. Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,5 posto, na 20.547 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 2.348 bodova, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 5.910 bodova.

Prvi tjedni rast tih indeksa nakon dva tjedna gubitaka ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija. Od 95 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 75 posto prebacilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade, što je više od prosjeka u posljednja četiri kvartala.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle za 11,2 posto na godišnjoj razini, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 10,1 posto. Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvješća, bio bi to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 2,9 posto, na 7.114 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,5 posto, na 12.048 bodova, a pariški CAC 0,2 posto, na 5.059 bodova.

Posljedica je to opreza ulagača jer se u nedjelju u Francuskoj održava prvi krug predsjedničkih izbora. Ankete najavljuju tijesnu utrku između centrista Emmanuela Macrona i liderice krajnje desnice Marine Le Pen, a to dvoje kandidata najvjerojatnije će ući u drugi krug izbora 7. svibnja. “Nitko ništa ne uzima kao gotovu stvar nakon lanjskog promašaja u anketama u vezi britanskog referenduma o izlasku iz Europske unije i predsjedničkih izbora u SAD-u. Stoga su ulagači sada oprezni”, kaže Jack Ablin, direktor u BMO Private Bank.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je sasvim neočekivano britanska premijerka Theresa May objavila da njezina vlada planira raspisati prijevremene parlamentarne izbore za 8. lipnja jer njezina vlada smatra da je to jedini način da se zajamči politička stabilnost tijekom pregovora o Brexitu.

I dok su na europskim tržištima cijene dionica pale, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 1,6 posto, na 18.620 bodova, što je njegov prvi tjedni rast nakon pet tjedana gubitaka.

You may also like

0 comments