Europska unija regulira kućanske aparate, kritičari to smatraju “idiotskom” mjerom

Bruxelles – Krajem prošlog tjedna u Europskoj uniji na snagu su stupila nova pravila koja zabranjuju prodaju rastrošnih pećnica, ploča za kuhanje i kuhinjskih napa.
U petak 20. veljače na snagu je stupila Uredba Europske komisije o primjeni Direktive o eko-dizajnu, čiji je cilj smanjenje potrošnje električne energije u kućanstvima. Nova pravila zabranjuju prodaju uređaja čija potrošnja prelazi utvrđene limite energetske efikasnosti. Uređaji koji su se zatekli na skladištima u trenutku stupanja na snagu novih pravila moći će se prodavati do isteka zaliha. Prema procjenama Europske komisije, potrošnja električne energije koja se može pripisati pećnicima, pločama za kuhanje i kuhinjskim napama iznosi 755 petadžula (PJ) po kućanstvu.

Komisija procjenjuje da se provedbom ove direktive do 2020 može uštedjeti oko 27 PJ po kućanstvu, što je ekvivalent potrošnji dva milijuna kućanstava. Odbacivanjem rastrošnih i korištenjem energetski učinkovitijih uređaja račun za potrošenu energiju mogao bi biti manji za 50 eura godišnje po potrošaču, smatra Komisija. U pripremi novih pravila sudjelovali su i vodeći proizvođači kućanskih aparata poput Boscha, Philipsa i drugih. Nova Direktiva izazvala je i kritike da je riječ o još jednom nepotrebnom administriranju europske birokracije, a sličnih tonova bilo je i prošle godine kada je ograničena snaga usisavača.

Kritičari ove mjere nazivaju euidioterijama. Donosimo mišljenje poznatoga hrvatskoga bloga Katkapitala:
Socijalistički savez europskih republika, skraćeno EU, razveselio nas je novom uredbom. U nedostatku pametnijeg posla, a da bi opravdali svoje postojanje (čitaj: parazitiranje), eubirokrati dosjetili su se da bi nakon usisavača mogli zabraniti poštenije nape, pećnice i ploče za kuhanje. Zašto su ovakve zabrane besmislene, pisao sam već i ranije. Ukratko, odluka je glupa (obrazloženja nemaju veze sa zakonima fizike), ekonomski štetna (silovanje zakona ponude i potražnje), politički neprihvatljiva (bye-bye suverenost), i protukršćanska (priroda kao svrha samoj sebi).

Ipak, pogledajmo još jednom kako te veleučene glave razmišljaju i kojim nas glupostima vrijeđaju. Kažu, odluka je super jer će svakom potrošaču uštedjeti oko €50 godišnje. Zamislite koja nevjerojatna bahatost! Oni si uzimaju za pravo donositi uredbe koji će meni uštedjeti novac, bez da me itko pitao da li ja to želim?! A što ako ja želim platiti tih €50 zato jer hoću da mi zrak u stanu bude čišći, ili da mi voda za manistru brže uskuha? Zar nije potrošač taj koji bi trebao birati da li više vrednuje €50 ili brzinu kuhanja? Po socijalističkim planerima, očito nije. ONI će odrediti što je za nas najbolje, ONI će izabrati je li bolje imati €50 u džepu ili reš pečeno meso, ONI će odrediti koliko se privatnih poduzetnika smije baviti proizvodnjom energije.

A sad me zanima što bi se realno dogodilo kada bi neka zemlja, npr. Hrvatska, odlučila naprosto ignorirati ove idiotske uredbe? Pri tome ne mislim na nikakav politički dekret, nego naprosto prešutna odluka da se inspektorat neće baviti provjeravma snage napa, usisavača i ploča za kuhanje? Koje bi točno bile posljedice takve politike, da li bi nas radi toga izbacili iz EU ili što?