Europska unija produžila sankcije građanima Rusije i Ukrajine

Europska unija je do 15. ožujka 2017. produžila sankcije protiv 146 ruskih i ukrajinskih građana, kao i protiv 37 tvrtki registriranih na teritoriju tih zemalja, navodi se na službenim stranicama Vijeća Europske unije, prenosi Izvestija.

Restriktivne mjere podrazumijevaju zamrzavanje imovine i zabranu ulaska u zemlje EU. U priopćenju se također navodi kako su sankcije nametnute u ožujku 2014. bile odgovor na “akcije usmjerene protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine.”

Na popisu građana nalaze se predstavnici rukovodstva Rusije, političari, biznismeni i zaposlenici sigurnosnih službi. Osim toga, pod sankcijama se nalaze i gotovo svi članovi rukovodstva samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike. Među kompanijama su sve poznate vojne i političke strukture DNR-a i LNR-a s kojima je europskim tvrtkama zabranjeno imati bilo kakve odnose.

List Izvestija podsjeća i na to da su do kraja siječnja 2017. na snazi i sektorske ekonomske sankcije, a do kraja lipnja 2017. – trgovinska i vizna ograničenja u odnosu na Krim u okviru strategije EU o nepriznavanju ulaska Krima u sastav Rusije. Pitanje mogućeg ukidanja ili ublažavanja sankcija razmotrit će se na summitu EU-a koji će se održati u listopadu ove godine.

You may also like