Home Geopolitika Europska unija pokrenula operaciju Aspides

Europska unija pokrenula operaciju Aspides

by Energypress.net

Zaštita u Crvenom moru

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a pokrenuli su u ponedjeljak pomorsku operaciju u Crvenom moru za zaštitu trgovačkih brodova koje napadaju jemenski hutisti, oružana islamistička militantna skupina s podrškom Irana.

Operacija nazvana Aspides (Zaštitnik) osigurat će pomorsku nazočnost EU-a u području u kojem hutisti od listopada prošle godine napadaju trgovačke brodove. Cilj te defanzivne pomorske operacije jest uspostaviti i sačuvati slobodnu plovidbu u Crvenom moru i u Zaljevu.

“Pokretanjem misije Aspides, Europska unija je brzo odgovorila na potrebu uspostave sigurnosti na moru i slobode plovidbe u strateški važnom pomorskom koridoru”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Operacija će biti aktivna duž glavnih pomorskih komunikacijskih linija u tjesnacu Baab al-Mandab i Hormuškog tjesnacu, kao i međunarodnim vodama u Crvenom moru, Adenskom zaljevu, Arapskom moru, Omanskom i Perzijskom zaljevu.

Operacijom će zapovjedati grčki komodor Vasilios Griparis i talijanski kontra-admiral Admiral Stefano Costantin. Sjedište operacije bit će grčkom gradu Larisa.

Related Posts