Europska unija odustala od sankcija Rusiji

Analiza DW
Jake riječi kojima ne slijede djela: ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije nisu se dogovorili oko novih sankcija protiv Kremlja.

„Ekstremno frustrirajuće”. Tako vanjskopolitički glasnogovornik Zelenih u Europskom parlamentu Reinhard Bütikofer ocjenjuje sastanak ministar vanjskih poslova Europske unije. „Izostala je odmjerena i ispravna reakcija na masovna uhićenja prosvjednika u Rusiji proteklog vikenda”, rekao je političar Zelenih. On nije birao riječi opisujući svoju frustraciju zbog „tehnokratskog eunuhizma” u vanjskoj politici EU-a i činjenice da se zbog toga što se odluke donose jednoglasno na kraju rješenja izgledaju kao „razvodnjeni kompromisi”.

Bütikofer nije usamljen u kritici vanjske politike EU-a. Europski parlament je prošlog tjedna velikom većinom glasao za pooštrenje sankcija protiv funkcionara u Kremlju koji su odgovorni za uhićenje oporbenog političara Alekseja Navaljnog nakon povratka u Moskvu. EU parlamentarci isto tako nisu zadovoljni ni reakcijom EU-ministara vanjskih poslova na kršenja ljudskih prava u Hong Kongu.

Povjerenik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell je nakon sastanka ministara vanjskih poslova rekao kako „nije bilo konkretnih prijedloga” o tomu kako se postaviti naspram Kremlja. Borrell je naglasio da će početkom veljače otputovati u Moskvu kako bi s Kremljom razgovarao o slučaju Navaljni.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je rekao kako će se od Moskve zatražiti da iz zatvora pusti preko 3.000 prosvjednika koji su se proteklog vikenda okupili diljem Rusije u znak podrške Alekseju Navaljnom. Istodobno se Moskvu, kako je rekao Maas, upozorava da se pridržava državno – pravnih principa.

Putin je rekao kako u Rusiji svako ima pravo iznijeti svoje mišljenje. No istodobno je prosvjede prošlog vikenda nazvao ilegalnima. Sljedbenici Navaljnog su za sljedeći vikend pozvali na nove prosvjede.

Litvanski ministar Gabrielius Landsbergis je jedan od onih koji si priželjkuju oštriji kurs naspram Kremlja. „Mi moramo odaslati jednu jasnu poruku u smjeru Moskve”, rekao je baltički političar. On smatra da sada, kada oporba postaje jaka a Kremlj nervozan, treba poduzeti jasne poteze.

Ostali EU diplomati žele prvo pričekati kako će se razvijati situacija u slučaju Navaljni, tj. hoće li oporbeni političar biti ponovno osuđen u veljači. Na zahtjeve Europskog parlamenta da se kao kazna Kremlju zaustavi gradnja plinovoda Sjeverni tok 2, ministri nisu ni reagirali.Kao i prije kada se raspravljalo o ovom projektu, Poljska, Slovačka i Baltičke zemlje žele zaustaviti daljnju gradnju jer smatraju da se EU time ulazi u ovisnost o Rusiji kada su energenti u pitanju.

Bivši povjerenik njemačke vlade za Rusiji Gernot Erler smatra da je Navaljni reagirao hrabro ali da je vrlo vjerojatno da će na dulje vrijeme završiti iza rešetaka. „No jedno je u svakom slučaju postigao: pozornost svjetske javnosti privući na prosvjede u Rusiji. Kritike na račun Kremlja su sve glasnije u mnogim zapadnim zemljama i Europskoj uniji. Ova pozornost bi mogla odvesti ka još lošijim odnosima Zapada i Rusije”, smatra Erler, prenosi DW.

You may also like

0 comments