Europska unija intervenira na tržištu plinskih turbina

Bruxelles – Europski regulatori smatraju da bi američka grupa General Electric kupnjom francuskog Alstoma eliminirala velikog konkurenta na tržištu plinskih turbina, što bi ograničilo tržišno natjecanje u Europskoj uniji, pa su odlučili temeljito ispitati moguće posljedice te akvizicije.
Preliminarna istraga pokazala je da bi transakcija mogla ograničiti natjecanje na tržištu plinskih turbina jer bi eliminirala jednog od tri GE-jeva glavna konkurenta, priopćili su u ponedjeljak iz Europske komisije. “Pribojavamo se da bi predložena akvizicija mogla dovesti do viših cijena, suziti izbor za kupce i zakočiti inovacije u sektoru”, tumači europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager. “Tehnologija igra ključnu ulogu u nastojanjima na razini Europe da se ispune obveze o zaštiti okoliša a tako će biti i u budućnosti. Stoga je bitno sačuvati konkurenciju na tržištu teških plinskih turbina”, dodaje Vestager.

General Electric istisnuo je prošle godine njemački Siemens iz utrke za kupnju energetskog poslovanja francuskog Alstoma a francuska vlada potom je obvezala američku kompaniju na radno partnerstvo u Alstomovom poslovanju s nuklearnim i parnim turbine, te opremi za hidroelektrane i vjetroelektrane. Američka se kompanija također obvezala pripojiti svoj odjel za željezničku signalizaciju Alstomovoj podružnici za brze vlakove, sada osnovnoj djelatnosti te francuske kompanije. GE i Alstom izvijestili su Bruxelles o planiranoj akviziciji sredinom siječnja. Prema propisima EU-a Komisija mora donijeti konačnu odluku o akviziciji u roku od 90 radnih dana, odnosno do 8. srpnja.

You may also like