Home Ekonomija Europska unija i sudovi neće tolerirati retroaktivnu regulaciju tržišta

Europska unija i sudovi neće tolerirati retroaktivnu regulaciju tržišta

by Ivan Brodić

Jučerašnje ekonomske teme, poput izviješća Instituta za javne financije o otvorenosti proračuna ili riješenja Vlade RH za kredite u švicarskom franku, izazvale su brojne reakcije. Za objašnjenje i komentar pitali smo uglednog ekonomskog analitičara Antu Babića.

“Nekad, prije deset do petnaest godina naš je proračun bio mnogo otvoreniji, bio je više detaljizoiran za javnost. Nije za sadašnju situaciju, koju Institut za javna financije primijećuje, samo neslavna zasluga ove vlasti. Nastavak je to politike bivšeg ministra financija, koji je agrigiranjem proračunskih kategorija u izviješćima za javnost, pokušao anulirati kritike na svoj račun, ne ostavljajući analitičarima dovoljno informacija za prjedloge reformi i promjena u proračunu“, rekao je Babić.

“Rješenje za kredite u švicarcima je jedno loše rješenje kojim se ne rješava suština. Ne rješavaju se uzroci problema. Problem je zakon o obveznim odnosima koji nitko ne želi mijenjati. Naime, prema tom zakonu kupnja nekretnine kreditom ne vezuje kredit i nekretninu. Kada se dogode problemi, nemoguće je vratiti nekretninu tako da prestane kreditni odnos. To je potrebno napraviti kako bi se riješila situacija. Dati sada bankama porezne olakšice je nonsens zato što su banke znale u što ulaze. Ovdje će izgubiti porezni obveznici i dužnici, no i to će se srušiti na sudovima zbog toga što je protivno europskim pravnim standardima u dijelu retroaktivne regulacije tržišta“, zaključuje Babić

Iskoristili smo priliku priupitati ga i o konferenciji o izravnim stranim ulaganjima, na kojoj je rečeno kako su ona u porastu, budući je Ante Babić glavni tajnik Udruge stranih ulagača u našu zemlju.

“Nisam bio pozvan na taj okrugli stol, no povećanje koje su deklarirali treba uzeti s oprezom, budući treba analizirati i tijek kapitala između matica i tvrtki kćeri u nas, poput dividendi, međusobnih posudbi i slično. Kada to uzmemo u obzir mogli bismo reći kako niti nema supstancijalnih povećanja“, objašnjava Babić.
.

Related Posts