Europska unija i SAD na putu izlaska iz recesije

Analiza Capital Economicsa i Eurostata

Procjepljenost globalnog stanovništva raste, a mjere se, usprkos pojavi novih sojeva korona virusa, ublažavaju, što je označilo relaksaciju ekonomjije, stoji u analizama Capital Economicsa i Eurostata.

Naime, prošloga su tjedna objavljeni podaci koji su pokazali da se najveća svjetska gospodarstva stabilno oporavljaju od koronakrize, pri čemu je gospodarstvo eurozone u drugom tromjesečju izašlo iz recesije, dok je američko dosegnulo razine otprije pandemije.

Prema podacima Eurostata, gospodarstvo eurozone poraslo je u drugom tromjesečju 2 posto u odnosu na prethodni kvartal, čime je izašlo iz tzv. recesije s dvostrukim dnom, s obzirom na to da je palo u prethodna dva tromjesečja.

Izvješće europskog statističkog ureda pokazalo je i da su porasla gospodarstva svih 19 država tog bloka.

U Italiji i Španjolskoj, dvjema zemljama čija su gospodarstva teško uzdrmana pandemijom, stopa rasta približila se razini od 3 posto.

U Austriji i Portugalu zabilježen je još snažniji oporavak, pri čemu je potonji izvijestio da mu je gospodarstvo poraslo za 4.9 posto.

Dva najveća gospodarstva eurozone ostvarila su umjereniji rast, Njemačka za 1.5, a Francuska za 0.9 posto.

Unatoč tome, gospodarstvo eurozone i dalje je oko 3 posto ispod svoje razine prije pandemije krajem 2019. godine.

No uskoro bi moglo dosegnuti te razine.

“Očekujemo još jedan snažan rast BDP-a eurozone u trećem tromjesečju, što bi dovelo gospodarstvo blizu, ali još uvijek ispod razine otprije pandemije”, kazao je Andrew Kenningham, glavni ekonomist za Europu u Capital Economicsu.

Američko je gospodarstvo, pak, dosegnulo razine od prije pandemije.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima u drugom je tromjesečju poraslo po anualiziranoj stopi od 6.5 posto pa je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a dosegnuo 19.400 milijardi dolara, dok je u posljednjem tromjesečju 2019. iznosio 19.200 milijardi.

You may also like

0 comments