Europska Unija i Meksiko dogovorili slobodnu trgovinu

Europska unija i Meksiko danas su postigli novi dogovor o trgovini koji je dio šireg moderniziranog Globalnog sporazuma između EU-a i Meksika.
Gotovo sva trgovina robom između EU-a i Meksika odvijat će se bez carina, uključujući u poljoprivrednom sektoru. Jednostavniji carinski postupci koristit će industriji EU-a, uključujući sektorima kao što su farmaceutski proizvodi, strojevi i transportna oprema. Dogovorom se utvrđuju i progresivna pravila za održivi razvoj.

EU i Meksiko između ostalog se obvezuju učinkovito ispuniti svoje obveze u okviru Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Ovo će biti prvi trgovinski sporazum EU-a u koji je uključena borba protiv korupcije u javnim i privatnim sektorima.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: „Današnjim dogovorom dokazali smo da trgovina može i mora biti korisna za obje strane. Suradnja Meksika i EU-a polučila je rezultat od uzajamne koristi. To smo postigli kao partneri koji su spremni na raspravu i obranu svojih interesa, ali koji su isto tako spremni na kompromis kako bi izišli jedni drugima u susret. Ovim dogovorom Meksiko se pridružuje Kanadi, Japanu i Singapuru na rastućem popisu partnera koji žele surađivati s EU-om u obrani otvorene, pravedne trgovine utemeljene na pravilima.”

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström dodala je: „U razdoblju kraćem od dvije godine EU i Meksiko postigli su dogovor kojim se odgovara na gospodarske i političke izazove 21. stoljeća. Otvaramo novo poglavlje u našem dugom i uspješnom odnosu, potičemo trgovinu i otvaramo radna mjesta. Današnjim dogovorom šaljemo snažnu poruku drugim partnerima – da je uspješna modernizacija postojećih trgovinskih sporazuma moguća kada oba partnera dijele jasno i nedvojbeno uvjerenje o koristima otvorenosti i slobodne i poštene trgovine.”

Povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan izjavio je: „Ovim dogovorom opet se dokazuje vrijednost globalnog vodstva EU-a u promicanju otvorene trgovine utemeljene na pravilima. Naša je obveza pružiti našim građanima koristi u njihovim vlastitim zemljama kroz bližu suradnju s našim inozemnim partnerima. Ovaj dogovor pozitivan će se odraziti na naš poljoprivredno-prehrambeni sektor jer će stvoriti nove prilike za izvoz pića i prehrambenih proizvoda visoke kvalitete, što će potaknuti rast i otvaranje više radnih mjesta, posebno u ruralnim područjima.”

Od današnjeg dogovora, nakon što ga se finalizira i odobri, imat će koristi i poduzeća i potrošači u cijeloj Europi, a njime će se ujedno promicati program trgovinske politike temeljen na vrijednostima EU-a. Današnjim se načelnim dogovorom osuvremenjuje trgovinski odnos EU-a i Meksika tako što se uklanja većina preostalih prepreka trgovini.

Otkad je prošli trgovinski sporazum između EU-a i Meksika stupio na snagu 2000., trgovina između EU-a i Meksika raste po stopi od oko 8 % godišnje, što je dovelo do cjelokupnog povećanja od 148 % u trgovini robom tijekom tog razdoblja. Unatoč pozitivnim rezultatima trgovinski odnos mogao se poboljšati u mnogo područja, što se u novom sporazumu rješava ukidanjem carina na gotovu svu trgovinu robom.

You may also like

0 comments