Europska unija dala ultimatum Belgiji glede CETA-e

EU je Belgiji dao rok do ponedjeljka navečer da odluči hoće li potpisati sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom (CETA), a taj ultimatum je odbacila Valonija koja blokira sporazum.

Valonija je “razočarana” novim prijedlogom Europske komisije o zaštiti ulaganja, koji je trebao smiriti belgijsku frankofonu regiju kako bi se omogućilo belgijsko potpisivanje sporazuma. “Predan nam je razočaravajući dokument i paralelno nam se daje ultimatum. To začuđuje. Nameće nam se pitanje s kojim ciljem”, navode bliski suradnici šefa valonske vlade Paula Magnettea.

“Taj dokumenat nas čudi jer sadrži nudi bitno manje od dogovora postignutih u petak i subotu”, ističe taj izvor. Šef valonske vlade Paule Magnette, odbija CETA-u i time sprečava EU da ga prihvati i smatra da takav ultimatum nije u skladu s demokratskim procesom, rekao je njegov glasnogovornik, prenosi AFP.

EU je pozvao u nedjelju Begiju da obznani do ponedjeljka navečer hoće li potpisati sporazum, pošto se u slučaju njezina nepotpisivanja neće održati summit o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini EU-a i Kanade (CETA), predviđen za četvrtak u Bruxellesu u nazočnosti kanadskog premijera Justina Trudeaua. Belgija je jedina od 28 zemalja Europske unije koja nije popisala CETA-u, sporazum koji se odnosi na više od 500 milijuan Europljana, jer ga blokira Valonija, frankofona regija na jugu Belgije s 3,6 milijuna stanovnika.

Složeni belgijski politički sustav u središtu je pozornosti budući da frankofona regija Valonija ustraje na blokadi sporazuma o slobodnoj trgovini EU-a i Kanade (CETA), a o kojem se pregovaralo sedam godina. Parlament frankofone regije Valonije, na jugu Belgije, odbio je prošli tjedan dati saveznoj vladi suglasnost za potpisivanje tog sporazuma, tražeći dodatnu zaštitu za svoje proizvode. Paralelno s odvijanjem summita EU-a u Bruxellesu, Valonci su još jednom priopćili da ostaju pri blokadi, što onemogućava potpisivanje sporazuma koje je planirano za idući tjedan. Belgija ima sedam parlamenata. Kada Belgija potpisuje neki međunarodni ugovor svaki od sedam izabranih tijela mora ga ratificirati. U slučaju CETA-e regionalni parlamenti su bili mjesecima involvirani u proces i nakon drugog razmatranja zastupnici u Valoniji i francuskoj jezičnoj zajednici odlučili su odbaciti sporazum. Za potpisivanje CETA-e EU treba odobrenje svih 28 članica.

You may also like

0 comments