Europska unija dala Poljskoj vrijeme za završetak političke krize

Europska unija dala je u utorak Poljskoj više vremena za rješavanje ustavne krize ne želeći eskalaciju odnosa oko istrage koju provodi vezano uz poteze poljske vlade oko ustavnog suda i moguću prijetnju vladavini zakona.

Europska komisija pokrenula je istragu nakon što je poljska vlada promijenila način djelovanja ustavnog suda, našavši se na meti kritika da potkopava sposobnost suda da demokratski i neovisno djeluje.

Predsjednik Europske komisije Frans Timmermans otputovao je u Varšavu gdje se sastao s premijerkom Beatom Szydlo, čija je konzervativna vlada najavila kontroverzne pravosudne korake nakon preuzimanja dužnosti u studenome.

Timmermans je nakon sastanka rekao kako Poljska treba sama pronaći rješenje za izlazak iz krize. “Slažem se s premijerkom da je ovo poljski problem i da treba pronaći poljsko rješenje”, rekao je.

Glasnogovornik Ek Margaritis Schinas kazao je da ovog trenutka nikakva formalna odluka vezana uz istragu o slučaju neće biti donesena. Szydlo je nakon sastanka s Timmermansom rekla da njezina vlada na tom pitanju radi s Europskom komisijom “u duhu suradnje” te da je vlada predložila načine kako bi ustavni sud djelovao transparentno.

Spor između Varšave i EU nastao je oko promjena u 15-članom Ustavnom sudu, uključujući i to da je za donošenje odluke umjesto obične potrebna dvotrećinska većina od ukupno 15 sudaca te da sud mora razmatrati predmete kronološkim redom kojim ih je zaprimio.

Europski parlament usvojio je 13. travnja na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rezoluciju, pravno neobvezujuću, u kojoj je izrazio zabrinutost da je paraliza Ustavnog suda u Poljskoj opasnost za demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava i pozvao poljsku vladu da provede preporuke Venecijanske komisije i poštuje presude Ustavnog suda.

Venecijanska komisija Vijeća Europe ocijenila je 11. ožujka da izmjene zakona o poljskom Ustavnom sudu ugrožavaju ne samo vladavinu prava nego i demokraciju i ljudska prava u toj zemlji.

Poljska premijerka Beata Szydlo, koja je u siječnju u burnoj raspravi u Europskom parlamentu branila poljsku vladu, ocijenila je da je rezolucija EP-a “rezolucija protiv poljske države”.

Europska komisija je u srijedu priopćila da će “najkasnije do 23. svibnja” objaviti “mišljenje” koje će upozoriti na stanje vladavine prava u zemlji, ne bude li Varšava do tada otklonila njezinu zabrinutost. Objavljivanje mišljenja Komisije bila bi nova etapa u dosad neviđenoj proceduri Bruxellesa protiv Varšave koja bi se mogla završiti sankcijama kao što je oduzimanje prava glasa u Vijeću EU-a koje zastupa 28 zemalja članica.

You may also like