Europska tržišta dionica blago su pala

Na europskim burzama danas ujutro cijene dionica blago su pale, drugi dan zaredom, jer ulagače zabrinjava sve oštrija retorika između predstavnika Grčke i eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto, na 1.479 bodova, nakon što je jučer pao 0,7 posto. Pariški CAC, frankfurtski DAX, londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,5 i 1,4 posto. Cijene dionica na europskim burzama jučer su bile pod pritiskom zbog pada ATG indeks Atenske burze za 4,8 posto, pri čemu su cijene dionica banaka potonule oko 10 posto.

I danas će grčka drama biti u fokusu ulagača jer se zaoštrava retorika, nakon poruke grčkog premijera Aleksisa Ciprasa u nedjelju da ne kani produžiti ugovor o međunarodnoj pomoći i najavio odstupanje od nekih reformi dogovorenih u sklopu 240 milijardi eura vrijednog programa međunarodne pomoći EU-a i MMF-a. Umjesto nove tranše međunarodne pomoći, nova grčka vlada želi dogovoriti nove uvjete otplate duga, što je naišlo na hladan prijem kod njezinih partnera u eurozoni.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je u ponedjeljak da Grčka ne treba očekivati da će eurozona prihvatiti njezine posljednje uvjete. “Ulagači su pod dojmom Ciprasovih izjava u nedjelju. Nakon relativno mirnog razdoblja, ponovno je na sceni retorika koje su se ulagači plašili”, kaže Stan Shamu, strateg u tvrtki IG.

Među najvećim je gubitnicama jutros dionica Hugo Bossa, s padom cijene za više od 4 posto, nakon što je investicijski fond Permira, najveći dioničar te njemačke modne kompanije, izvijestio da će smanjiti svoj udjel s 32 na 14 posto. S druge strane, cijena dionice Axis AB-a skočila je gotovo 50 posto, nakon što je japanski Canon ponudio 2,8 milijardi dolara za kupnju tog švedskog proizvođača sigurnosnih kamera. Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

You may also like