Europska komisija promatra hrvatske energetske procese

Hrvatska može očekivati da će susjedne zemlje pozorno pratiti njezine aktivnosti oko istraživanja i vađenja nafte iz Jadranskog mora, rekao je Karl Falkenberg, glavni tajnik odjela za okoliš u Europskoj komisiji. “Studija utjecaja na okoliš je ključna, Hrvatska ima obvezu informirati susjedne zemlje o svojim aktivnostima u Jadranu”, izjavio je za Hinu Falkenberg u Bruxellesu gdje je počela godišnja konferencija “Green Week”, posvećena europskim politikama zaštite okoliša.

Italija koja na svojoj strani Jadrana već vadi naftu nezadovoljna je hrvatskim namjerama, a nevladine udruge pokrenule su peticiju protiv hrvatskog projekta. Europski povjerenik za okoliš i ribarstvo Karmenu Vella odbio je o tome razgovarati. Deset dozvola za traženje nafte u moru hrvatska vlada je u siječnju dodijelila Marathon Oilu, OMV-u, ENI-u, Medoilgasu i Ini, a dio javnosti i ekološke udruge strahuje od katastrofalnih posljedica za okoliš i turizam te traže poništenje dozvola. “Sigurni smo da će susjedne zemlje pozorno gledati što radi Hrvatska. Već smo vidjeli slično neslaganje između Italije i Slovenije”, rekao je Falkenberg o pritisku iz Italije na Europsku komisiju. Najveća prijetnja, navedeno je, prekomjerni je izlov, a zatim slijede obalni razvoj, proizvodnja energije i zagađenje.

Italija se, s druge strane,  Europskoj komisiji nije službeno žalila na hrvatsko istraživanje nafte u Jadranu, no zabrinuta je mogućim štetnim posljedicama za okoliš, rekao je u četvrtak glasnogovornik europskog povjerenika za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenua Velle. Hrvatska je u siječnju odobrila deset dozvola za istraživanje i vađenje nafte u nedovoljno istraženom srednjem i južnom Jadranu, nakon čega su nevladine udruge u Hrvatskoj i Italiji pokrenule peticiju za njihovim poništenjem. Sedam talijanskih regija i ministar zaštite okoliša Gian Luca Galetti iskazali su zabrinutost. “Talijanska vlada nije poslala službenu žalbu, no ona kao i ostale susjedne zemlje pozorno prate što radi Hrvatska. Zanimaju ih rezultati studije utjecaja na okoliš”, rekao je za Hinu Enrico Brivio, glasnogovornik europskog povjerenika za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

You may also like