Europska komisija predlaže čvršću integraciju Eurozone

Europska komisija predložila je u srijedu niz mjera koje idu u pravcu čvršće integracije eurozone, uključujući i bolje zajedničko predstavljanje eurozone u međunarodnim financijskim institucijama.

Komisija predlaže da predsjednik euroskupine, foruma koji okuplja ministre financija zemalja eurozone, postane predstavnik eurozone u Međunardnom monetarnom fondu najkasnije do 2025. godine. Komisija ističe da zemlje članice nemaju jedinstven glas u međunarodnim ekonomskim i financijskim forumima. “To treba promjeniti kako bismo imali snažan glas na međunarodnoj sceni”, kaže potpredsjednik Komisije zadužen za euro Valdis Dombrovskis.

Od 19 zemalja eurozone, Njemačka i Francuska imaju stalna mjesta u upravnom odboru MMF-a. Komisija također predlaže zemljama članicama eurozone da uspostave vijeća za konkurentnost koja bi pratila provedbu reformi usmjerenih na povećanje konkurentnosti te uspostavu savjetodavnog Europskog fiskalnog odbora, kao neovisnog tijela sastavljenog od pet stručnjaka, pod vodstvom Komisije. Taj odbor bi bio zadužen za procjenu provedbe fiskalnog okvira EU-a i savjetovanje država članica eurozone. Mjere koje je Komisija predstavila u srijedu dio su nastojanja na izgradnji jače i otpornije Europske monetarne unije, koja se proteklih godina borila s financijskom krizom i koja je prijetila potopom zajedničke valute.

Paket mjera koji je u srijedu donio Kolegij povjerenika sadržava novi pristup europskom semestru, koji se među ostalim ostvaruje jačanjem demokratskog dijaloga i daljnjim poboljšanjem ekonomskog upravljanja. Navedene su i mjere za dovršetak bankovne unije, posebno putem Europskog sustava osiguranja depozita, te mjere za daljnje smanjenje rizika u bankarskom sustavu. “Europska ekonomska i monetarna unija mora imati snažne temelje, među ostalim i kako bi bila otpornija na buduće šokove i mogla odoljeti globalnim iskušenjima koja nas očekuju. Naš današnji prijedlog sadržava konkretne mjere za poboljšanje pravila o ekonomskom upravljanju u EU-u koja su posljednji put ojačana neposredno nakon krize. Pravila postoje, a na nama je da ih bolje primjenjujemo. Gledajući u budućnost, u sljedeće dvije godine moramo uspostaviti konsenzus za dalekosežnije promjene koje će biti potrebne za dovršetak ekonomske i monetarne unije”, izjavio je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije nadležan za euro i socijalni dijalog.

Prije nekoliko mjeseci petorica predsjednika – predsjednik Komisije, predsjednik summita eurozone, predsjednik euroskupine, predsjednik Europske središnje banke i predsjednik Europskog parlamenta – sastavili su “izvješće pet predsjednika”, u kojem se dovršetak Europske monetarne unije predviđa u tri faze. Prva faza, odnosno „osnaživanje djelovanjem” (1. srpnja 2015. – 30. lipnja 2017.) uključuje primjenu postojećih instrumenata i postojećih ugovora za povećanje konkurentnosti i strukturne konvergencije, provedbu odgovornih fiskalnih politika na nacionalnoj razini i na razini europodručja, dovršetak financijske unije te povećanje demokratske odgovornosti

Druga faza, odnosno „dovršetak EMU-a” uključuje uvođenje dalekosežnijih mjera kako bi postupak konvergencije u većoj mjeri bio obvezan, primjerice utvrđivanjem skupa zajedničkih referentnih vrijednosti za konvergenciju koje bi imale pravnu prirodu te uspostavom riznice eurozone. Zaključna faza (najkasnije do 2025.) trebala bi, nakon što se u potpunosti provedu sve mjere, osigurati svim članicama eurozone stabilno i prosperitetno okružje, čime će se potaknuti druge države članice EU-a da joj se pridruže ako za to budu spremne.

You may also like