Europska komisija pozdravlja imenovanje dvojice arbitara

Europska komisija (EK) prima na znanje imenovanje dvojice novih sudaca za postupak arbitraže o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije i potiče dijalog dviju strana kako bi našle zajedničko rješenje, izjavio je glasnovornik Komisije Danile Rosario u petak. “EK prima na znanje objavu Stalnog arbitražnog suda o imenovanju dva nova arbitra. EK je stalno govorila da ga podržava i da potiče dijalog dviju strana kako bi se pronašlo zajedničko rješenje”, rekao je Rosario.

Stalni arbitažni sud (PCA) u Den Haagu imenovao je u petak dvojicu novih sudaca koji će u arbitraži o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije zamijeniti hrvatskog predstavnika Budislava Vukasa i slovenskog Jerneja Sekolca. Predsjednik suda Gilbert Guillaume imenovao je Norvežanina Rolfa Einara Fifea slovenskim predstavnikom u arbitraži, a Švicarca Nicolasa Michela hrvatskim članom. Jernej Sekolec dao je ostavku pošto se otkrilo da se dogovarao sa slovenskom zastupnicom pred sudom Simonom Drenik, a Budislav Vukas odstupio je pošto se Hrvatska povukla iz takve kompromitirane arbitraže. Sud je odlučio imenovati suce nakon što Hrvatska i Slovenija nisu u zadanom roku predložile zamjene za hrvatskog i slovenskog arbitra Budislava Vukasa i Ronnya Abrahama, kojeg je slovenska strana prvotno imenovala nakon Sekolca, ali je i on potom ubrzo odstupio.

Slovenski premijer Miro Cerar pozdravio je u petak odluku o imenovanju nova dva arbitra u arbitražnom sudu od kojega se očekivalo rješavanje graničnog prijepora Slovenije i Hrvatske, ustvrdivši kako sud sada može nastaviti rad te da će ga Slovenija nastaviti podupirati.  Kako je priopćio ured slovenskog predsjednika vlade, Cerar smatra da imenovanje Rolfa Fifea za slovenskog arbitra te Nicholasa Michela za hrvatskog arbitra, znači da je arbitražni sud opet kompletan i da može “nastaviti rad u skladu sa svojim ovlastima i zadaćom”.

Cerar je istaknuo da će Slovenija nastaviti podupirati “neovisnost, autonomiju i nepristranost” arbitražnog tribunala te jednakost stranaka u tom postupku. Prije Cerara, zadovoljstvo odlukom haškog tribunala izrazio je i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Hrvatska je odustala od arbitražnog postupka i prestala primjenjivati bilateralni sporazum o arbitraži zbog teških povreda sporazuma koje je učinila slovenska strana, nakon što su objavljeni snimci koji su potvrdili da su se raniji slovenski arbitar Jernej Sekolec i bivša službenica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik tajno dogovarali o strategiji utjecaja na arbitre i podnošenju dokumenata koje je pripremalo slovensko ministarstvo vanjskih poslova u spis arbitražnog suda mimo predviđene procedure.

Sekolec je, nakon objave audio snimki u hrvatskim medijima, podnio ostavku, što je učinila i Drenik, koja je u međuvremenu odlukom vlade premještena u ministarstvo pravosuđa. Slovenski mediji dana objavljuju opširne životopise novoimenovanih sudaca bez širih komentara, a slovenska strana očekuje da će arbitražni sud nastaviti svoj rad i prijepor zaključiti obvezujućom presudom.

Slovenski radio navodi da će biti najzanimljivije što će o odluci predsjednika arbitražnog suda o imenovanju novih arbitara reći Hrvatska i hoće li odustati od stajališta da arbitraža, zbog kompromitacije rada suda, više ne dolazi u obzir nego da treba naći alternativni način za rješenje spora.

Hrvatski sabor je 29. srpnja jednoglasno donio zaključak kojim je obvezao hrvatsku vladu da pokrene postupak prestanka sporazuma o arbitraži jer je Slovenija bitno povrijedila njegove odredbe i cijeli proces nepovratno kompromitirala. Vlada je dva dana kasnije PCA-u uputila pismo u kojem kaže da je u skladu s Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora, notificirala Sloveniji da su se stekli uvjeti za prestanak sporazuma zbog bitne povrede njegovih odredaba te da od datuma notifikacije Hrvatska prestaje s njegovom primjenom.

U skladu s tim Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kazalo je u petak da nema komentara na imenovanje novih sudaca. Stalni arbitražni sud priopćio je u petak da sada namjerava “pažljivo razmotriti stajališta strana, uključujući učinke najavljene namjere Hrvatske da odustane od arbitražnog sporazuma i moguće posljedice po sadašnji postupak događaja koji su podloga hrvatske odluke” te da može pozvati dvije strane na daljnje očitovanje po pitanju prava i činjenica.

You may also like

0 comments