Europska komisija poštuje volju mađarskih birača

Europska komisija poštuje demokratsku volju mađarskih birača, kako onih koji su izišli na referendum, tako i onih koji nisu glasovali, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

“Da je referendum bio pravno valjan, rekao bih da primamo na znanje njegov rezultat, a sada kada je potvrđeno da je pravno nevažeći, također kažemo da to primamo na znanje. Mi poštujemo demokratsku volju mađarskih birača, kako onih koji su izišli na referendum, tako i onih koji nisu“, rekao je Schinas.

Na upit da komentira najavu mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je dao nagovjestiti da će u mađarski ustav na neki način staviti rezultat referenduma da Komisija ne može nametati kvote, Schinas je rekao da na to nema komentara. “Ne bismo htjeli komentirati najave, ali smatramo da je na mađarskoj vladi odluka o tome što će učiniti s rezultatom referenduma“, rekao je Schinas.

Općenito govoreći, dodao je Schinas, nema magičnog rješenja i čarobnog štapića za kompleksno izbjegličko pitanje. Komisija ističe da su zemlje članice dužne provoditi europske zakone, podsjećajući na izjavu povjerenika za unutarnje poslove i migracije Dimitrisa Avramopoulosa, koji je prošli tjedan rekao da bi se protiv zemalja koje ne provode zakonske obveze mogao pokrenuti postupak za povredu europskog prava.

You may also like

0 comments