Home Energetika Europska komisija neće blokirati Turski tok

Europska komisija neće blokirati Turski tok

by admin

Plinovod Turski tok poboljšao bi energetsku sigurnost Europe, jer bi omogućio besprekidni protok prirodnog plina kroz kontinent, pa zato Europska komisija neće blokirati njegovu izgradnju, smatraju stručnjaci američke geopolitičke, ekonomske, sigurnosne i političke obavještajne agencije “Stratfor”.

Plinovod će također potaknuti kompanije EU da investiraju u infrastrukturu u Jugoistočnoj Europi, integrirajući zemlje poput Rumunjske i Bugarske, koje su trenutno u velikoj mjeri isključene od ostatka kontinenta. Međutim, usprkos benefitima koje donosi, plinovod Turski tok, također predstavlja i problem za Europu. “Osiguravajući alternativni put za protok ruskog prirodnog plina prema Europi, a koji zaobilazi Ukrajinu, Turski tok daje Rusiji mogućnost da isključi Ukrajinu kao tranzitnu državu od velikog značaja”, ističe se u izvješću agencije “Stratfor”. „Kremlj će pronaći način da prekine opskrbu Ukrajine plinom bez isključivanja ostatak Europe, što će pružiti mogućnost Moskvi da stekne prevlast nad Kijevom”, upozorava “Stratfor”.

Kao odgovor na ovo, Energetska zajednica Europske unije u veljači je jasno iznijela planove koji će ubuduće uključivati Ukrajinu u sva europska energetska tržišta. “Iako Bruxelles neće poticati Turski tok, vjerojatno je i da neće stajati na putu njegove izgradnje, sve dok se Rusija bude pridržavala trećeg energetskog paketa”, zaključuje se u izvještaju, prenosi agencija Sputnik News.

Related Posts