Europska komisija nastavlja borbu protiv utaje poreza

Europska komisija prijavila je u srijedu Irsku Sudu EU-a jer nije osigurala povrat 13 milijardi eura od Applea, koliko iznose nezakonite porezne povlastice koje je ta kompanija imala u toj zemlji te naložili Luksemburgu da traži povrat oko 250 milijuna eura od Amazona, također zbog neopravdanih poreznih povlastica.
Komisija je u svojoj odluci od 30. kolovoza 2016. godine zaključila da porezne povlastice koje je Irska dala Appleu nisu u skladu s pravilima o državnim potporama, jer je toj američkoj tvrtki omogućeno da plaća znatno manje poreze od ostalih poduzeća. Prema pravilima o državnim potporama, sve nezakonite potpore moraju biti vraćene kako bi se ispravili poremećaji u tržišnom natjecanju.

“Irska mora osigurati povrat 13 milijardi eura nezakonitih potpora Appleu, a nakon više od godinu dana od odluke Komisije to još nije provedeno. Mi razumijemo da povrat sredstava može biti složeniji nego u drugim slučajevima. Komisija je u spremna uvijek u tome pomoći, ali države članice moraju napraviti dostatan napredak u ispravljanju poremećaja u tržišnom natjecanju. Zbog toga je Komisija danas odlučila prijaviti Irsku Sudu EU-a jer je propustila provesti njezinu odluku”, izjavila je povjernica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Nakon skoro tri godine od otvaranja istrage, Komisija je zaključila da je Luksemburg davao nezakonite porezne povlastice Amazonu u vrijednosti od oko 250 milijuna eura i zatražila od tamošnjih poreznih vlasti da osiguraju povrat tih sredstava.

“Luksemburg je davao nezakonite porezne povlastice Amazonu. Zbog toga gotovo tri četvrtine Amazonove dobiti nije oporezivano. Drugim riječima, Amazonu je bilo omogućeno plaćati četiri puta manje poreza od drugih lokalnih poduzeća koja podliježu istim nacionalnim poreznim pravilima. To je protivno pravilima o državnim potporama. Članice ne mogu multinacionalnim grupama davati selektivne porezne olakšice koje nisu dostupne drugim poduzećima”, rekla je povjerenica Vestager.

Odlukom luksemburških poreznih vlasti Amazonu je omogućeno da veliku većinu dobiti poduzeća iz grupe Amazon koje podliježe oporezivanju u Luksemburgu (Amazon EU) preusmjeri na poduzeće koje ne podliježe oporezivanju u toj zemlji (Amazon Europe Holding Technologies). Tom poreznom odlukom odobreno je da poduzeće Amazon EU isplaćuje tantijeme poduzeću Amazon Europe Holding Technologies, čime je znatno smanjena oporeziva dobit poduzeća Amazon EU.

Odluka Komisije odnosi se na porezni tretman dvaju poduzeća iz grupe Amazon u Luksemburgu – Amazon EU i Amazon Europe Holding Technologies. Oba su poduzeća registrirana u Luksemburgu te su u potpunom vlasništvu grupe Amazon i pod krajnjom kontrolom matičnog društva iz SAD-a, Amazon.com, Inc.

Amazon EU („operativno društvo”) upravlja Amazonovom maloprodajom u Europi. To je društvo 2014. imalo više od 500 zaposlenika koji su birali robu za prodaju na internetskim stranicama Amazona u Europi, kupovali tu robu od proizvođača i upravljali internetskom prodajom te dostavom proizvoda kupcima. Amazon je svoje djelatnosti prodaje u Europi ugovorno tako uredio da kupci koji kupuju proizvode na bilo kojem od Amazonovih web stranica u Europi kupuju proizvode od operativnog društva u Luksemburgu. Na taj je način Amazon svu prodaju u Europi i dobit od te prodaje registrirao u Luksemburgu.

Amazon Europe Holding Technologies („holding društvo”) ograničeno je partnerstvo bez zaposlenika, ureda i poslovnih aktivnosti. Holding društvo djeluje kao posrednik između operativnog društva i Amazona u SAD-u. Ono posjeduje određena prava intelektualnog vlasništva za Europu na temelju „sporazuma o podjeli troškova” s Amazonom u SAD-u.

Holding društvo bilo je prazna ljuštura koja je jednostavno prenosila prava intelektualnog vlasništva na operativno društvo za njegovu isključivu upotrebu, a gotovo tri trećine Amazonove dobiti neopravdano je pripisano holding društvu unutar kojeg je ostalo neoporezovano.

U okviru luksemburškog općeg poreznog zakona operativno društvo podliježe oporezivanju trgovačkih društava, ali holding društvo ne zbog svojeg pravnog oblika, a to je ograničeno partnerstvo. Dobit holding društva oporezuje se samo na razini partnera, a ne na razini samog holding društva. Partneri holding društva nalaze se u SAD-u i dosad su odgađali plaćanje svoje porezne obveze.

Komisija navodi da se transakcije među poduzećima koja su povezana u grupu moraju naplaćivati tako da to odražava gospodarsku stvarnost. To znači da bi plaćanja između dva poduzeća u istoj grupi trebala biti u skladu s aranžmanima koji se primjenjuju u komercijalnim uvjetima između neovisnih poduzeća.

You may also like

0 comments