Europska komisija kaznila azijske tvrtke zbog kartelizacije

Europska komisija kaznila je s ukupno 116 milijuna eura osam azijskih i europskih tehnoloških kompanija, uključujući divove poput Sonyja i Philipsa, zbog nezakonitih kartelskih aktivnosti na tržištu optičkih uređaja. “Milijuni građana Europske unije svakodnevno se koriste uređajima u koje su ugrađeni optički čitači i pisači, primjerice prilikom pohranjivanja omiljenih fotografija na disk”, istaknula je u srijedu europska povjerenica za tržišno natjecanja Margrethe Vestager. “Stoga je važno očuvati konkurenciju na tim tržištima”, dodala je.

Riječ je o uređajima koji se koriste u računalima, konzolama za video igrice i ostalim uređajima za čitanje datoteka pohranjenih na CD-ima i DVD-ima, pojašnjava dpa. Kompanije udružene u kartel iz razdoblja od 2004. do 2008. godine razmjenjivale su komercijalno osjetljive informacije i poduzimale korake kako bi ograničile “agresivnu konkurenciju” na natječajima za nabavu optičkih uređaja koje su objavljivali računalni divovi Dell i HP, navodi EK u priopćenju.

Premda su se nezakoniti kontakti dogodili u Aziji i u Sjedinjenim Državama, sporni optički uređaji također su prodavani u Europi, kazala je europska povjerenica. “Poruka članovima kartela jasna je: istražit ćemo i kazniti ponašanje i praksu štetnu za slobodno tržišno natjecanje svugdje u svijetu, budu li štetili interesima europskih potrošača”, dodala je Vestager. Kompanije koje su sudjelovale u kartelu bile su potpuno svjesne da je njihovo ponašanje protuzakonito, kazala je povjerenica novinarima u Bruxellesu. “Poduzeli su mnoge mjere kako ne bi bili otkriveni. Osim korištenja generičkih imena i kratica u svojoj korespondenciji, također su se sastajali na parkiralištima i u kinima”, kazala je, našalivši se kako ne zna koji su film gledali.

Philips sa sjedištem u Nizozemskoj i njegov tajvanski partner Lite-On izbjegli su plaćanje kazne od ukupno 63,9 milijuna eura zato što su dojavili informaciju o kartelu nadležnim institucijama. Toshiba Samsunga Storage Tehnology, zajedničko poduzeće u Japanu, dobilo je najvišu kaznu od 41,3 milijuna eura. Druga najveća kazna u iznosu 37,1 milijun eura odrezana je zajedničkoj tvrtki Hitachi-LG Data Storage u Japanu i Južnoj Koreji, ali joj je odobren popust od 50 posto zbog dobre suradnje s EK. Japanski Sony i podružnica Sony Optiarc, sada ugašena, kažnjeni su s 21 milijun odnosno 9,8 milijuna eura. Njamanju kaznu, od 7,1 milijun eura, dobila je tvrtka Quanta Storage sa sjedištem u Tajvanu.

You may also like