Europska komisija istražuje moguće pogodovanje Deutsche Telekomu

Europska komisija pokrenula je temeljitu istragu o dozvoli njemačkih regulatora Deutsche Telekomu (DT) da ubrza prijenos podataka tehnologijom čija bi primjena ograničila konkurenciju u tom segmentu.

U Deutsche Telekomu planiraju upotrijebiti postojeće bakrene kablove kako bi povezali urede i kućanstva sa svojom mrežom za širokopojasni pristup Internetu. Plan predviđa primjenu tehnologije vektoringa kako bi se brzina prijenosa do 100 megabita po sekundi postigla udvostručenim kapacitetima postojećih bakrenih kablova umjesto dovođenjem optičkih kablova do svakog pojedinog ureda odnosno kućanstva.

Njemački regulator odobrio je u studenom prošle godine taj plan a odluka je izazvala nezadovoljstvo među konkurencijom, poput Vodafona koji se požalio da će taj potez narušiti ravnopravno tržišno natjecanje. Naime, spomenuta tehnologija funkcionira samo na snopu bakrenih vodova, što znači da se pojedine linije ne mogu fizički razdvojiti kako bi se omogućio pristup alternativnim operaterima.

Konkurencija bi trebala dobiti “virtualni” pristup mreži bakrenih vodova ali su iz Komisije upozorili da bi takav aranžman uskratio stupanj kontrole potreban za kreiranje ponuda drugačijih od onih Deutsche Telekoma. U Bruxellesu su ocijenili da plan DT-a po svemu sudeći “značajno ograničava manevarski prostor drugih operatera koji kupuju pristup od Deutsche Telekoma”. Stoga EK želi iduća tri mjeseca pretresti to pitanje s njemačkim regulatorom.

Ne bude li u tom roku pronađeno zadovoljavajuće rješenje, Bruxelles bi mogao zatražiti od njemačkog regulatora BNetzA da povuče ili izmijeni svoju odluku. “Naš je cilj da omogućimo i poboljšanje mreže i kvalitetan pristup za konkurenciju”, pojasnio je povjerenik EU za telekomunikacije Guenther Oettinger. U Komisiji također strahuju da će primjena tehnologije vektoringa otkloniti potrebu za ulaganjima u optičke mreže u srednjoročnoj perspektivi.

U Deutsche Telekomu su pak uvjereni da će Komisija u konačnici potvrditi odluku njemačkog regulatora. “Bez vektoringa mnoga će ruralna područja ostati monopol kablovskih operatera i bit će isključena iz konkurentskih ponuda”, tvrde u njemačkoj kompaniji.

You may also like