Europska komisija i dalje ima primjedbe na energetske ugovore Mađarske i Rusije

Kako prenose svjetski mediji, Europske komisija ima primjedbu na mađarski plan suradnje s Rusijom u širenju NE Paks što bi moglo uvjetovati Budimpeštu na mijenjanje odredbe ugovora s Rusijom, potvrdili su to izvori iz EU-a.

Potvrđujući izvješće Financial Timesa jedan je diplomat rekao da je EK podržala prigovor Euratom-a, na plan da Moskva gorivom opskrbljuje nove reaktore u NE Paks. Mađarska bi zbog toga morala mijenjati ugovor koji je sklopila s Rusijom u okviru deset milijardi eura vrijednog plana širenja nuklearne elektrane, piše Reuters. Zoltan Kovacs, glasnogovornik vlade u Budimpešti, zanijekao je da je EK  “blokirala” širenje Paksa. Izvori u U Bruxellesu rekli su da se sporazum sklopljen prije godinu dana s Rusijom može mijenjati.

Mađarski član bloka Zelenih u Europskom parlamentu koji se protivio sporazumu, Benedek Javor, za Reuters je izjavio da se primjedbe EU-a odnose na ugovor o opskrbi gorivom sklopljenim s Rusijom.  Europska komisija i Euratom za sada još nisu iznosili svoje komentare. Potvrđujući izvješće Financial Timesa jedan je diplomat rekao da je Europska komisija podržala prigovor Euratom-a, europske agencije za nabavu nuklearnog goriva, na plan da Moskva gorivom opskrbljuje nove reaktore u mađarskoj elektrani Paks. Mađarska bi zbog toga morala mijenjati ugovor koji je sklopila s Rusijom u okviru deset milijardi eura vrijednog plana širenja nuklearne elektrane.

Zoltan Kovacs, glasnogovornik vlade u Budimpešti, zanijekao je da je Europska komisija “blokirala” širenje Paksa. Izvori u U Bruxellesu su rekli da se sporazum sklopljen prije godinu dana s Rusijom može mijenjati. Benedek Javor, mađarski član bloka Zelenih u Europskom parlamentu koji se protivio sporazumu, agenciji Reuters je rekao da se primjedbe EU-a odnose na ugovor o opskrbi gorivom sklopljenim s Rusijom. Sporazum Budimpešte i Moskve u Europi je pojačao zabrinutosti zbog mađarskih veza s Rusijom koja se sve neprijateljskije odnosi spram Europske unije. Europska komisija i Euratom za sada još nisu iznosili svoje komentare.